Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408172    
Honlapkeszites

Gyertek magyar fiúk… - Katonadalok az elsõ világháborúból

„Gyertek magyar fiúk…” címmel elsõ világháborús katonadalok hallhatók azon a CD-n, amelyet a Muravidéki Nótázók népdalkör gyûjteményekbõl válogattak össze a délvidék területérõl.


Cseke József, a népdalkör vezetõje a honvedelem.hu érdeklõdésére elmondta: a CD elkészítéséhez az apropót a Nagy Háború százéves évfordulója adta. „Úgy gondoltuk, hogy emléket állítunk az elsõ világháborús hõsöknek. Így összegyûjtöttem a zalai, muravidéki és délvidéki, pontosabban Kelet-Szlavóniában és a Duna-Tisza összefolyásánál található magyarlakta vidékrõl való dalokat”- mondta.

Hozzátette: a felvételeken a budapesti Góbé zenekar is hallható, amelynek tagjai az elénekelt dalokhoz biztosították a zenei aláfestést. „Tõlünk hét csokor került fel a lemezre, amelyek együttesen negyven dalt tartalmaznak. A Góbé zenekartól pedig négy olyan hangszeres produkció hallható, ami szintén kapcsolódik a bevonuláshoz”- emelte ki a Muravidéki Nótázók elnöke.

A már tizenöt éves múlttal rendelkezõ népdalkör jelenleg nyolc fõt számlál. Ez idõ alatt megnyerték a Vass Lajos népdaléneklési verseny Kárpát-medencei nagydíját, és kétszer is megszerezték a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetségének Arany Páva-nagydíját is.  2013-ban Orbán Viktor miniszterelnök Külhoni Magyarságért-díjat adományozott a Muravidéki Nótázóknak.

 

Fotó: Cseke József gyûjteménye

Takács Vivien/honvedelem-hu - Kanizsa2016-02-21 05:14:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül