Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389932    
Honlapkeszites

A helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatást támogató uniós pályázatok jelentek meg

Újabb négy, közvetlenül a helyi gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás bõvítését támogató pályázati felhívás jelent meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, együttesen 59,6 milliárd forint értékben - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelõs államtitkára az MTI-t.


 A helyi gazdaságfejlesztést segítõ pályázat 5,6 milliárd forintos keretösszegére támogatási kérelmeket önállóan és konzorciumvezetõként kizárólag a megyei jogú városok önkormányzatai nyújthatnak be.
A felhívás kiemelt célja az önkormányzatok és az önkormányzati többségi tulajdonú vállalkozások kisléptékû termék-elõállításhoz kapcsolódó logisztikai fejlesztéseinek támogatása. Eredményeként a helyi mezõgazdasági termékek helyi piacokra való hatékony eljuttatását, a helyi termékek értékesítési csatornáinak infrastrukturális támogatását szolgáló agrárlogisztikai beruházások valósulhatnak meg - hívta el a figyelmet az államtitkár.
A települési önkormányzatok közétkeztetési feladatai ellátásának a helyi alapanyagokra alapozott továbbfejlesztéséhez szükséges infrastruktúra és eszköz fejlesztése is megvalósulhat a nem vidéki térségekben - tette hozzá.
A társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztést támogató felhívás keretösszege 21 milliárd forint, erre önállóan és konzorciumvezetõként szintén kizárólag a megyei jogú városok önkormányzatai pályázhatnak.
A konstrukció keretében a helyi és térségi jelentõségû, turisztikai vonzerõt jelentõ kulturális, épített vagy természeti örökség turisztikai hasznosítására, fejlesztésére nyílik lehetõség, a helyi gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás növelése érdekében.
Elsõsorban azok a helyi, illetve a térségi jelentõségû fejlesztések nyerhetnek el támogatást, amelyek nem részei országos vagy nemzetközi hálózatoknak, de a térségben, illetve a helyben tartózkodás idejét meghosszabbító lehetõséget jelentenek - hangsúlyozta Rákossy Balázs.
A barnamezõs területek rehabilitációjára összesen 6,4 milliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat. Célja a vállalkozások és befektetõk, valamint a lakosság számára vonzó, környezetileg fenntartható városi környezet, települési arculat kialakítása.
Az intézkedés elsõsorban infrastruktúra-fejlesztéseket támogat, amelyek javítják a települések általános környezeti állapotát, segítik fenntartható fejlõdési pályára állításukat, továbbá hozzájárulnak a települések lakosságának megtartásához. Kizárólag a megyei jogú városok önkormányzatai jogosultak támogatási kérelmet benyújtani.
A zöld város kialakítását támogató felhívás 26,6 milliárd forintos keretösszeggel elsõsorban azokat az infrastruktúra-fejlesztéseket segíti, ahol a beruházások során olyan technológiákat, módszereket alkalmaznak, amelyek környezet- és természetvédõ módon biztosítják a település mûködését.
Fontos, hogy a kialakított városi közterületek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltéséhez, és a fejlesztések a városi zöld környezet megteremtéséhez is hozzájáruljanak. Erre a felhívásra szintén a megyei jogú városok önkormányzatai jogosultak pályázni - ismertette az államtitkár.

MTI - Kanizsa2016-02-16 06:07:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül