Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353917    
Honlapkeszites

Megállapodást írtak alá, kihirdették az idei programot

A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei program 2015. évi évértékelõjére és a 2016-os év programhirdetõ rendezvényére került sor a minap a Medgyaszay Házban. Nagykanizsa a mozgalom roadshowjának a második állomása volt.

Köszöntõt Dénes Sándor polgármester mondott. Örömét fejezte ki, hogy Nagykanizsa lehet ennek a roadshownak a házigazdája. Majd a kezdetekre emlékezett. A program 2012-ben indult, városunk pedig 2013-ban csatlakozott. A késõbbi eredmények pedig a program nem várt sikerét hozták, hiszen Nagykanizsa országos szinten is kiemelkedõ teljesítményt nyújtott.


A következõ években pedig már a közösségek is csatlakoztak, így a Pipitér Óvoda, mely tavaly közönségdíjas lett. Ennek nagy jelentõsége van, emelte ki a polgármester, hiszen nem lehet elég korán elkezdeni a föld szeretetére való nevelést. Beszédét azzal zárta, megéri a rengeteg munka, hiszen az általunk termesztett zöldségek és gyümölcsök mindig ízletesebbek.

Ezt követõen Szabó Mátyás, a Földmûvelésügyi Minisztérium Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelõs Államtitkárság Agrárfejlesztési Fõosztályának vezetõje tartotta meg elõadást, aki arról szólt, a Földmûvelésügyi Minisztérium szakmailag támogatja a mozgalmat. Ezt azért tartják fontosnak, hogy a mezõgazdaság és a falvak fejlõdjenek. Elengedhetetlen, hogy minden talpalatnyi földet megmûveljünk, hiszen ebben az életviteli elõnyök mellett a tudás átadásának is fontos szerepe van. Ezt követõen mutatta be a családjával közösen mûvelt kertet és az ott termelt zöldséget és gyümölcsöt.

Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag város alpolgármestere ismertette A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei programot, majd meghirdette a 2016. évi megmérettetést is. Kiemelte, az alulról jövõ kezdeményezés immáron nemzetközivé vált. 2015-ben öt országból, valamint Magyarországról mind a 19 megyébõl és a határon túlról 234 településrõl összesen 2207 kertnevezés érkezett. A csatlakozott települések között volt 35 határon túli, köztük Lengyelország és Anglia is. Összesen 83 település 207 kertet jelölt az országos díjra, az országos zsûri 54 kertnek ítélt díjat. Elõször adtak ki Örökös díjat azon kertmûvelõk számára, akik harmadik alkalommal érdemelték ki az országos díjat.

Ahogy megtudtuk, idén ötödik alkalommal szervezik meg a programot. 2016 kiemelt témája a generációs kert, mely célja, hogy a verseny hatására minél többen alakítsanak ki, mûveljenek konyhakertet, és az a tudás, amely eddig évszázadok során összegyûlt, tovább örökíthetõ lehessen a fiatal generációk számára és generációk között. 2016. február 29-ig várják a jelentkezéseket azoktól, akik vállalják a települési verseny koordinálását. A kertmûvelõknek, óvodáknak, iskoláknak, Start Munkaprogram kertjeinek 2016. április 30-ig lesz módjuk benevezni a kertjeiket a programba, akár egyénileg, akár közösségként mûvelik a kertet.

Németh Zoltánné, a Pipitér Óvoda vezetõje és dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó Nagykanizsa, Magyarország legszebb konyhakertjeinek városa címmel tartottak elõadást és a Pipitér Óvoda kis kertészei is a színpadra léptek mûsorukkal. Végül sor került a csatlakozó Somogy, Vas és Zala megyei települések polgármestereivel kötött 2016. évi együttmûködési megállapodások  aláírására.

V.M.2016-02-11 08:58:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül