Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55337889    
Honlapkeszites

Mi is az allergia, s hogyan lehet enyhíteni?
Mindannyian találkoztunk már allergiás emberrel, rosszabb esetben mi magunk is azok vagyunk. Tudjuk, nem egyszerû az allergiások élete, állandó kezelés, folyamatos tünetek, gyógyszerszedés, menekülés. Napjainkra az allergia immár a negyedik a sorban a nem fertõzõ betegségek körében, s az iparosodott fogyasztói társadalmakban az érintettek aránya eléri a 30%-ot.

Az allergia olyan fajta anyagok elleni ártalmas reakció, amelyek az emberek többségénél semmiféle problémát nem okoznak. Az allergiás reakciót kiváltó anyagot allergénnek nevezzük. A leggyakoribb allergének a pollenek, a penészgombák és a különféle táplálékok. Egy adott allergénnel való elsõ találkozás alkalmával a szervezet érzékennyé válik és az ezt követõ találkozások tüneteket váltanak ki. A kiváltott tünetek jellege attól függ, hogy az allergén milyen módon került kapcsolatba a szervezettel. Így bejuthatnak a szervezetbe belégzés útján (pollenek, por, állati hámfoszlányok és szõr, gomba, spórák, vegyi anyagok, atka stb.), kontakt módon (növények, ruházat, kenõcsök és krémek hatóanyagai, tisztálkodó- és mosószerek, kozmetikumok, fények, vegyi anyagok stb.) és táplálkozás útján (búzaõrlemény, tej, tojás, tengeri kagyló, rákfélék, dió, élelmiszeradalék-anyagok).

Érdemes megfogadni a szakemberek tanácsait azoknak, akik már küzdenek az allergiával és családtagjaiknak is. Mindenképpen hasznos figyelni a pollennaptárt, és már – a kezelõorvos vizsgálatai alapján – két héttel a virágzás elõtt el kell kezdeni a terápiás megelõzést. A pollenallergiások, ha magas a pollentartalom, igyekezzenek minél kevesebb idõt tölteni a szabadban, s minden este lefekvés elõtt hajat mosni – mivel a pollen szemcsék ezrei tapadhatnak meg a hajon. A gyakori és alapos porszívózás, és a nedves lemosás is nagyon sokat segít. Az ágynemûhuzatot, legfõképpen a párnahuzatot is érdemes gyakran cserélni. A ruhákat pedig magas pollenkoncentráció mellett ne szárítsuk a szabadban.

Az információkat Dr. Reiner Vera gyermekpulmunológus, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének munkatársa osztotta meg lapunkkal.
S.E.


2009-07-10 10:37:26


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül