Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319528    
Honlapkeszites

Lassuló ütemben, de tovább nõ a kiskereskedelmi forgalom

Kedvezõ a kiskereskedelmi forgalom tavalyi 5,5 százalékos éves bõvülése a szakértõk szerint, akik további, bár lassuló ütemû növekedésre számítanak az idén.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett elsõ becslése szerint a decemberi 5,0 százalékos növekedéssel együtt 2015-ben a kiskereskedelmi forgalom 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amikor 5,2 százalékos volt a bõvülés.
A kiigazított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelemben egyformán 3,4 százalék volt a növekedés decemberben és az egész évben. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4 százalékkal nõtt a forgalom decemberben és 7,6 százalékos volt az egész éves növekedés. Az üzemanyag-eladások decemberben csak 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi magas bázist, de az év egészében 7,1 százalékkal szárnyalták túl a 2014-est.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) fõtitkára, Vámos György az MTI-nek elmondta: az éves, valamint a decemberi 5 százalékos növekedési ütem is jelentõsen meghaladta az uniós átlagot.
Az OKSZ értékelése szerint a kiskereskedelem növekedésében közrejátszott a gazdaság, ezen keresztül a reáljövedelmek bõvülése, az infláció alacsony szintje, a devizahiteles mentõcsomag, az alacsony benzinár és az online pénztárgép rendszer piactisztító hatása.
A szövetség számításai alapján a 2013-2015-ös idõszakot együtt nézve 10 százalék feletti a három év együttes növekedési üteme - közölte a fõtitkár. A kiskereskedelem mérlegét az iparcikkek és az üzemanyagok értékesítése húzta jelentõsebb mértékben.
A szakértõ arra számít, hogy az idén tovább bõvül a kiskereskedelmi piac, de a tavalyinál kisebb ütemben. A nemzetgazdaságban is kisebb növekedési ütem várható, és az online pénztárgép rendszer piactisztító hatása már sokkal kisebb lesz. A személyi jövedelemadó (szja) és az általános forgalmi adó (áfa) kulcsainak csökkentése ugyanakkor felfelé húzhatja az ütemet - fejtette ki.
Vámos György várakozásai szerint 3-4 százalékos lehet az idei éves növekedés.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzõje szintén úgy látja, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedése lassulhat a tavalyi magas bázis miatt, amit részben az online pénztárgépek fehérítõ hatása okozott. A bõvülés azonban dinamikus maradhat, a növekvõ reálbérek és foglalkoztatás mellett a devizahitelek tavalyi elszámolása is jelentõsen növelte a háztartások elkölthetõ jövedelmét.
Az elemzõ szerint a hiteltörlesztések kiszámíthatóvá válása egyre kevésbé indokolja a háztartások óvatossági megtakarításait, így az elmúlt években elhalasztott fogyasztás pótlása is hozzájárulhat az idei növekedéshez.
Suppan György az idén éves átlagban 3,7 százalékos bõvülésre számít. Az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette, mivel a reálbérek emelkedése a tervezettnél nagyobb lehet, a kiskereskedelmi forgalom bõvülése akár meghaladhatja a várakozást.
A forgalom növekedését középtávon a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac várható élénkülése is támogathatja - mutatott rá.
Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzõi szerint is jó évet zárt a kiskereskedelem tavaly.
Az idén az szja egy százalékponttal csökken, illetve az inflációs ráta is jóval a 3 százalékos inflációs cél alatt maradhat, így a nettó reálbérek emelkedése erõsítheti a háztartások keresletét - fejtették ki az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásukban.
Elõrejelzésük szerint 4-5 százalék között bõvülhet az idén a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon.

MTI - Kanizsa2016-02-04 06:19:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül