Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54772220    
Honlapkeszites

VIII. Országos Farsangi Fánkfesztivál – még február 1-ig lehet nevezni a versenyre

Mindjárt itt a február, és egy újabb fesztivál részesei lehetünk. A VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház szervezésében február 6-án, szombaton 11 órakor indulnak a farsangi jelmezes felvonulás résztvevõi – síppal-dobbal, papírtrombitával, énekszóval és tánccal –, az Erzsébet térrõl a VIII. Országos Farsangi Fánkfesztivál helyszínére, a Kanizsa Centrum Bevásárló Központba.
A rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalókról Kámánné Szép Terézia, a mûvelõdési ház igazgatója és Rákhely Árpád szakoktató, a szakmai zsûri tagja tartott sajtótájékoztatót.
Az igazgatónõ elöljáróban megjegyezte: szeretné, ha a lakosság nem csak nézõként, hanem a karnevál vidám résztvevõjeként, álarcban, maskarában jelenne meg – akár több ezren is –, az Erzsébet téren, és csatlakozna a felvonulókhoz.


A rendezvényt 12.15 órakor nyitja meg Kámánné Szép Terézia. Ünnepi köszöntõt mond: Cseresnyés Péter munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkár, Nagykanizsa és térsége országgyûlési képviselõje, aki egyben a fesztivál fõvédnöke. Ünnepi köszöntõt mond továbbá Szórád-Czakó Erzsébet, a Vasutas Országos Közmûvelõdési és Szabadidõ Egyesület elnöke és Dénes Sándor polgármester. A fánkcsapatok versenyét Elekes Zoltán, a Magyar Fesztivál Szövetség alelnöke, a zsûri elnöke indítja el.
A köszöntõket követõen a közönség fánkot kóstolhat, s közben szórakozhat. A sztárvendégek – Balássy Betty és Varga Feri – 18.45 órakor lépnek színpadra. A kísérõ programok, szolgáltatások között minden korosztály talál magának szórakozási lehetõséget. Többek között lesz minõségi pálinka- és borkóstolás, gasztronómiai különlegességek, kávé és koktél specialitások, sajtok, házi lekvárkülönlegességek.
Az eredményhirdetés elõtt egy rendhagyó eseményre is sor kerül. 16. óra 20 perckor élõ tévéközvetítés részeként kölcsönösen betekinthetnek egymás programjaiba a kanizsai és Pilisszentkeresztrõl a IX. Pilisi Kavalkád Fánkfesztivál résztvevõi. Van egy közös álma a két fõszervezõnek: egy közös guinness-rekord felállítását tûzték ki célul. A kanizsaiaknak ebben már van tapasztalata bõven, hisz eddig öt rendezvényükön megvalósították már a célkitûzésüket. Ezt próbálják jövõre újból feleleveníteni. Bíznak benne, ha az anyagi háttér egy kicsit szerényebb is, – az önkormányzat és a fenntartó Vasutas Országos Közmûvelõdési és Szabadidõ Egyesület, a MÁV Zrt. és leányvállalatai támogatásával, valamint a látogatókkal együtt –, sikerülni fog.
A nevezésekrõl Rákhely Árpád elmondta: profi és amatõr kategóriákban, ezen belül hozott és helyben sütött fánkkal, illetve ezen belül hagyományos és különleges táplálkozási igényeket kielégítõ fánkkal lehet jelentkezni. A fesztivál nemzetközivé alakult, Szerbiából illetve Szlovéniából érkezõk is szerepelnek a 27 csapatban. A zsûrinek nemcsak munkában, hanem élményekben is lesz része, mert biztosan találkoznak nagyon jó, szép és különleges fánkokkal. A szakoktató mindemellett megjegyezte: nagy öröm számára, hogy hagyományos fánkkal is jelentkeztek a versenyzõk a megmérettetésre.
Kámánné Szép Terézia az elhangzottakhoz még hozzátette: mivel azt szeretnék, hogy sok fánk kerüljön az asztalokra, és az este késõn érkezõk is tudjanak fánkot kóstolni, meghosszabbították a jelentkezési határidõt február 1-ig. Folyamatosan érdeklõdnek a szállodák, a turisták, egyre nagyobb érdeklõdés övezi a rendezvényt. Idén is meghívták az országos fánkfesztivált a Turizmus Zrt. évadnyitó konferenciájára és díjátadó gálájára, szerepeltek a Magyarország, szeretlek címû mûsorban, és visszatérõ vendégei a Család-barát Magazinnak is.

B.E.
 2016-01-28 07:21:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül