Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047933    
Honlapkeszites

Országszerte ünnepel a Magyar Mûvészeti Akadémia

Hangversennyel, színházi- és táncelõadással, verses zenés esttel, valamint kiállítássokkal várja országszerte az érdeklõdõket a Magyar Mûvészeti Akadémia (MMA) pénteken, a magyar kultúra napján.


Az MTI-hez csütörtökön elküldött tájékoztató szerint a magyar kultúra napján mutatják be Páskándi Géza, MMA posztumusz tiszteleti tag A vigéc címû mûvét a negyvenöt éves fennállását ünneplõ Térszínházban. Kunkovács Lászlónak, az MMA tagjának Pusztaiak, a pásztorok világa címmel nyílik kiállítása Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban.
Az MMA támogatásával mutatják be a kecskeméti Katona József Színház és a Marczibányi Téri Mûvelõdési Központ közös elõadását Pimasz angyalok címmel, a Nemzeti Táncszínház ünnepi darabját Falusi színek címmel, és a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem, valamint a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem hallgatóinak Nyertes dalok - gyõztes elõadók címû mûsorát az Ódry színpadon.
A Pesti Vigadóban Színházi legenda és emlékezet címmel rendezik meg az MMA köztestületi programját, amelyen az idén 150 éves fennállását ünneplõ debreceni Csokonai Nemzeti Színház mûvészei Árkosi Árpád rendezõ segítségével elevenítik fel a teátrum legendás elõadásait és színészi alakításait.
A MOM Kulturális Központban a Nemzeti Táncszínház estje keretében a Fitos Dezsõ Társulat Falusi Színek címû produkcióját mutatja be a Szentendre Táncegyüttes közremûködésével.
Kecskeméten hangversenyt rendeznek az MMA zeneszerzõ tagjainak szóló-, kamara- és kórusmûveibõl a Kecskeméti Zenész Kör (KeZeK) és a Kodály Zoltán ének-zenei iskola szervezésében.
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében mutatják be Turnai Tímea színháztörténésznek az MMA támogatásával készült Vogel Eric az élet, a nõi szépség illusztrátora címû kötetét.
A tájékoztatás szerint Fekete György, az MMA elnöke az ünnephez kötõdõ események közül részt vesz Zalaegerszegen az ünnepi opera és operett gálaesten, amelyen Marton Éva operaénekes is fellép. Az MMA elnöke Komáromban a Duna Menti Múzeumban a városi rendezvényen mond beszédet.
"A Magyar Mûvészeti Akadémia köztestületként fõ feladatának tekinti, hogy elõsegítse a magyar és az egyetemes kultúra értékeinek érvényesülését, megóvását, a magyar mûvészeti élet hagyományainak tiszteletét, új, értékes alkotások megszületését. Éppen ezért aktív támogatói szerepet tölt be a magyar kultúra napjának rendezvénysorozatában is" - olvasható a tájékoztatóban.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

 

MTI - Kanizsa2016-01-21 20:17:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül