Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55337809    
Honlapkeszites

Könyvbemutató, népmûvészeti kiállítás a kultúra napja tiszteletére

Január 22. – A Magyar Kultúra Napja – a Himnusz születésnapja. A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. 1989 óta erre az eseményre emlékezünk a Magyar Kultúra Napján.


Városunkban a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozatának nyitányaként Markó Imre Lehel válogatott néprajzi és nyelvészeti tanulmányai címû kötetet mutatták be a Thúry György Múzeum és az Együtt Kiskanizsáért Egyesület szervezésében, a Magyar Plakát Házban.
 

A vendégeket Száraz Csilla, a múzeum igazgatója köszöntötte. A kötetet dr. Németh József irodalomtörténész, nyugalmazott múzeumigazgató és Horváth Jánosné, az egyesület elnöke ajánlotta az érdeklõdõk figyelmébe.
 

A könyvbemutató kapcsán a kötet szerkesztõjérõl, a nemrég elhunyt Ördög Ferenc nyelvészrõl, a Magyar Tudományos Akadémia doktoráról, városunk díszpolgáráról, a Batthyány Lajos Gimnázium tanáráról Balogh László, a BLG igazgatója, önkormányzati képviselõ emlékezett meg.

„Mit alkot a tû? És mit alkot a bizsók?”

A fenti címmel a Honvéd Kaszinó Fafaragó Szakköre és a Népi Díszítõmûvészeti Mûhely munkáiból nyílt kiállítás kedd este az intézmény galériájában. A megjelenteket Halmos Ildikó intézményvezetõ köszöntötte, a tárlatot Lengyák István, a Magyar Kultúra Lovagja nyitotta meg. Az ünnepi pillanatokat a Honvéd Kaszinó Énekkara és Antal Gergõ versmondó színesítette elõadásával.
 

A falakon látható míves megmunkálású hímzések, köztük a zalai fehér hímzés, a lyukhímzés, a párnák irottas hímzése, a gyöngyös párták, kézmelegítõk, hímzett kötények, terítõk a mai kor követelményének is megfelelõen elkészítve nemcsak szekrényekben álló díszek, de ünnepeink használati tárgyai, díszítései, fényének emelése – hangsúlyozta Lengyák István. – Ugyancsak újra visszatekinthettünk anyáink, apáink idejébe, a szép faragások láttán. Végignézve a fûszertartókon, az újra megelevenedõ mézesbáb szív ütõfáján, a faragott keretû tükrösökön, a házi oltár triptichonját felidézõ, de a papír zsebkendõ tartására alkalmassá tett lenyûgözõ faragáson, a faragott, vagy faragott és spanyolozott nyakláncok és karperecek hagyományõrzõ, múltat idézõ mintáin, a tulipános fûszertartón, a leveles sótartókon, mind azt mutatták: nem halott anyagokat, hanem ma is használható, megújult, élõ népmûvészetet láthatunk a Honvéd Kaszinó kultúra-napi kiállításán.

A megnyitó ünnepséget követõen Pulainé Cserti Ilona és Stiller Gábor népi iparmûvészek válaszoltak a közönség kérdéseire.
 

B.E.2016-01-21 06:41:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül