Ma 2023. 3 27.
Hajnalka, Lídia, Auguszta napja van.
Látogatók száma : 54788514    
Honlapkeszites

A magyar kultúra napja - Gálaestek, irodalmi mûsorok, kiállítások Zala megyében

Gálaestekkel, könyvbemutatókkal, irodalmi mûsorokkal ünnepelik a magyar kultúra napját Zala megyében - tájékoztatták a szervezõk az MTI-t.


A programsorozat nyitányaként Zalaegerszegen január 20-án Éder Enikõ Különjárat címmel tart irodalmi estet a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben: az Aradi Kamaraszínház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház mûvészének elõadásban erdélyi költõk versei hangzanak el, sanzonok és örökzöld slágerek csendülnek fel.
Január 21-én a Keresztury mûvelõdési házban a D'CLINIC Studios munkáiból nyílik kiállítás, a Göcseji Múzeumban pedig Béres Katalin Kulturális élet Zalaegerszegen 1920-1945 címû könyvét mutatják be, amelyben a történész a két világháború közt megjelent sajtótermékek alapján dokumentálta a korszak kulturális életét.
A magyar kultúra napján, január 22-én IV. Zalaegerszegi Szalon címmel nyílik képzõmûvészeti tárlat a Hangverseny- és Kiállítóteremben, majd az ezt követõ opera és operett gálaesten átadják a Kultúra Mecénása Díjat.
A zalaegerszegi rendezvénysorozat sajtófotó kiállítással zárul a zalai megyeszékhelyen: a január 25-én nyíló tárlaton Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Seres Péter zsûrizett képei lesznek láthatók.
Nagykanizsán a magyar kultúra napja alkalmából Markó Imre Lehel válogatott néprajzi és nyelvészeti tanulmányai címû kötetet mutatják be a Magyar Plakát Házban, január 19-én. A könyvbemutatón megemlékeznek a nemrég elhunyt Ördög Ferenc nyelvészrõl, a Magyar Tudományos Akadémia doktoráról, Nagykanizsa díszpolgáráról.
Január 21-én a Kodály Zoltán Mûvelõdési Házban tartanak ünnepi megemlékezést, a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban pedig Virtuózok címmel ifjú zenészek adnak komolyzenei koncertet.
A kultúra napjához kapcsolódva négy kiállítás nyílik a városban: közös tárlaton mutatják be a fafaragó szakkör és a népi díszítõmûvészeti mûhely legszebb munkáit. A helyi közösségek kiállítását január 20-án nyitják meg a Honvéd Kaszinóban. Január 21-én Gránitz Miklós, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett fotómûvész alkotásaiból nyílik kiállítás a Hevesi mûvelõdési házban.
A kultúra napján a Thúry György Múzeumban Szekeres Emil festõmûvész alkotásait állítják ki, a Halis István Városi Könyvtárban pedig megnyílik az intézmény szolgáltatásait bemutató kiállítás.
Január 22-én a megye több településén is tartanak ünnepséget: Keszthelyen a Balaton Színház Simándy termében Ecsedi Erzsébet színmûvész irodalmi mûsorát követõen adják át a Pro Cultura Keszthely díjat, Hévízen pedig József Attila életérõl szóló irodalmi összeállítást láthat a közönség. Gyenesdiáson a településrõl készült fotókból, valamint helyi mûvészek alkotásaiból nyílik kiállítás és bemutatják a Gyenesdiási Antológia 2015 címû kötetet.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

 

MTI - Kanizsa2016-01-18 05:53:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül