Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51048054    
Honlapkeszites

Vasárnap kezdõdik az ökumenikus imahét

Vasárnap kezdõdik az ökumenikus imahét, amelynek országos megnyitó istentiszteletét a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartják - közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel.


 A MEÖT és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közös programját megnyitó szertartást Erdõ Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Bogárdi Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vezeti. Az istentisztelet liturgiájában részt vesznek az ökumenikus tanács tagegyházainak vezetõi.
Az imahét napjain a különbözõ felekezetû gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért - olvasható a közleményben.
Az ökumenikus imahét idei bibliai mottója Péter elsõ levelében található: "Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!" Az idei imahét anyagát a lett ökumenikus csoport készítette, a végsõ szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Elõmozdító Pápai Tanács által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre - írták.
Az elõkészítõ lett csoport kérése alapján az idei imahét jelképei a Biblia, a gyertya és a só.
Az imahét záró eseménye a keresztény-zsidó imaóra, amelyet január 24-én tartanak a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban Erdõ Péter bíboros és Frölich Róbert országos fõrabbi vezetésével.
Az ökumenikus imahetet 1908 rendezik meg, az eseményen elõször még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza.
 

MTI - Kanizsa2016-01-15 10:48:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül