Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55388361    
Honlapkeszites

Önkormányzati kamattámogatással segítik a zalaegerszegi vállalkozások mûködését

Zalaegerszegen tavaly mintegy 28 mikro-, kis- és középvállalkozó részesült önkormányzati kamattámogatásban - jelentette be a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) igazgatója.


A kamattámogatási program keretében több mint 207 millió forint hitelt folyósítottak a vállalkozóknak: ebbõl 162 millió forintot 2 százalékos, 45 millió forintot pedig 3 százalékos kamattámogatással. A kamattámogatás teljes összege 2015-ben meghaladta a 18 millió forintot - ismertette Nagy András.
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a város egyedülálló önkormányzati kamattámogatási rendszert fogadott el a helyi mikro-, kis- és középvállalatok segítésére. Az önkormányzat átvállalja a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól felvett fejlesztési hitelek kamatterhének nagy részét, így a helyi vállalkozóknak csak minimális, 1,9 - 0,9 százalék közötti kamatot kell fizetniük, ami jelentõsen megkönnyíti a vállalkozások bõvülését, fejlesztését.
Nagy András ismertette, hogy a 2 százalékos kamattámogatást a beruházási hitelnél a futamidõ elsõ 5 évében, a forgóeszközhitelnél pedig az elsõ évben vehetik igénybe az ügyfelek. A 35 év alatti, induló vállalkozók, valamint a kizárólag Zalaegerszegen mûködõ vállalkozások további egy százalék kamatkedvezményre lehetnek jogosultak, így számukra a teljes kamatkedvezmény elérheti a 3 százalékot - magyarázta Nagy András.
A kamattámogatási programban nagyrészt a már mûködõ vállalkozások vesznek részt, de 4 induló vállalkozás is részesült a támogatásban. A hitelt többnyire ingatlanvásárlásra, telephely létrehozására, valamint a tevékenységükhöz szükséges haszongépjármûvek beszerzésére fordítják.
A hiteligénylõ vállalkozók 45 százaléka nõ, a vállalkozások tevékenységi köre pedig jellemzõen a kozmetika, szépségápolás. A kamattámogatásban részesült vállalkozások legnagyobb része a szolgáltatás területén mûködik, de emellett cukrászmûhely létrehozást, valamint fémszerkezet-gyártással foglalkozó vállalkozás fejlesztését is segítették - fûzte hozzá.
 

MTI - Kanizsa2016-01-07 05:59:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül