Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357606    
Honlapkeszites

Ha leesett a hó, etessük az itt telelõ madarakat!

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület állatbarát önkéntesei már nyáron - kora õsszel készültek a téli hidegben fontos madáretetésre: táborokban, rendezvényeken madáretetõt készítettek szárnyas barátainknak a zord hideg napok átvészelésére. A ház körül is van sok praktika, ami a természetben itt telelõ madarak túlélését segíthetik.


Amikor a fák elhullajtják leveleiket – amikor beköszönt a hideg tél, és leesik az összefüggõ hótakaró - érdemes körülnézni kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi tudja megvédeni õket a hidegtõl. Fontos a tûlevelû és örökzöld növények szerepe. A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak számukra. Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sûrû bozót a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak. Ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket. Az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt. Hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot szolgáltatva a madaraknak. További búvóhelyet készíthetünk, ha a már "gazdátlan" virágágyásokat fenyõgallyakkal takarjuk be. A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban feltétlenül gyûjtsük össze! A napraforgó-magvak sok madarat (a csuszkát, pintyet, feketerigót, mátyásmadarat, harkályt) életben tart. A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele.
Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédõ Egyesület vezetõje elmondta, hogy a madáretetõ kihelyezése csak az elsõ lépés. Azokat rendszeresen tölteni kell élelemmel is. Tanácsos a megvásárolt magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni. A rovarevõ madarak számára a legmegfelelõbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható. Célszerû az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni. A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földrõl szeretnek felcsipegetni. Az eledel a lehetõ legszárazabb helyekre kerüljön. Az etetõtálkát tartsuk tisztán. Ne készítsünk etetõt furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót! Kerüljük a sózott, cukrozott magvakat.

A természetben élõ szárnyas barátaink téli etetéséhez sok sikert kívánunk!
 

Orpheus Állatvédõ Egyesület2016-01-05 17:06:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül