Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357387    
Honlapkeszites

Fõszerepben a könyvtár és az olvasók

Idén (lesz) immár 15 éve, hogy megépült a Halis István Városi Könyvtár Kálvin téri épülete. Így a 2016-os esztendõben – rendezvénysorozat jóvoltából – közös „nosztalgiázásra”, múltidézésre invitálja az olvasókat a városi bibliotéka csapata.


- Milyen lehetõségeket kapott a kanizsai olvasóközönség 15 évvel ezelõtt? Hogyan alakult a könyvtárhasználat az új épületben az elmúlt másfél évtized során? S vajon megkapták-e az olvasók ebben az idõszakban mindazt, amit a modern könyvtár adni képes? Hogyan vált a kanizsaiak köz-életének helyszínévé a Halis bibliotéka? Többek közt ezekre a kérdésekre is meglelhetik a választ, sõt, maguk az olvasók is elmondhatják személyes, „könyvtáras” élményeiket a jubileumi év jóvoltából.
Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója keddi sajtótájékoztatóján nem csak a különleges esztendõre, illetve annak egy-egy momentumára hívta fel a figyelmet. Számtalan érdekességrõl is szólt, amik szintén tanúbizonyságot adnak arról, a „kortalannak tûnõ épület” külcsínét, belbecsét bizony nem kerülte el a változás, a megújulás szele. Ha már csak azt nézzük, hogy változtatta az épületen belül helyét egy-egy részlet, illetve, például, hogy modernizálódtak a különbözõ adathordozók.
S miként változott a nagy látogatottságnak örvendõ könyvtári honlap, vagy a holmi.nagykar.hu – Tarnóczky Attila helytörténész munkáját dicsérõ, kanizsai virtuális felfedezõ, információs oldal.
Most pedig már akár azt is megtudhatják az érdeklõdõk, milyen volt városunk idõjárása az elmúlt 150 évben – mindezt Varga Géza, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelõjének jóvoltából, aki a másfél évszázad helyi meteorológiai adatait dolgozta fel, 1873-tól 2014-ig.
A nagykanizsaidojarastortenet.nagykar.hu – n elérhetõ, letölthetõ 30 oldalas tanulmány nem pusztán hõmérsékleti, csapadékmennyiségi számadatokat tartalmaz. Mint Varga Géza elmondta, egy-egy érdekes, akár rendkívüli, vagy épp’ szélsõséges „égi eseményrõl” is olvashatnak az oldalon. Megtudhatják, melyik volt az az esztendõ, amikor 122 cm hó esett, átlagosan, a téli hónapokban, ám azt is, melyik volt a legforróbb esztendõ Nagykanizsán… Annyit elárulunk, a hírekkel ellentétben nem a tavalyi nyáron dõltek meg a hõmérsékleti rekordok….

Sz.Zs.
 2016-01-05 12:34:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül