Ma 2023. 9 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz napja van.
Látogatók száma : 55976412    
Honlapkeszites

Illegális bevándorlás - Norvégia migránsokat tervez visszatoloncolni az EU-ba

Norvégia 4-5 ezer migráns visszaküldését tervezi az Európai Unióba, köztük mintegy 860-at Magyarországra fordítana vissza - közölte hétfõn az Aftenposten címû norvég napilapra hivatkozva a nyolc európai országban szerkesztett, The Local címû hírportál.


"Fenn kell tartanunk a meglévõ struktúráinkat. Az nem úgy van, hogy egy menedékkérõ megválaszthatja, hogy mely országban kezeljék az ügyét. Annak az országnak kell kezelnie az ügyüket, amelyikben elsõként regisztrálták õket" - jelentette ki Erna Solberg norvég miniszterelnök az Aftenposten szerint.
A Norvég Bevándorlási Igazgatóság (UDI) vezetõjének becslése szerint a Norvégiába 2015-ben érkezett 33 ezer menedékkérõ közül 4-5 ezret fognak visszatéríteni azokba az EU-országokba, ahová elsõként megérkeztek, és amelyekben a dublini szabályozás értelmében az ügyüket el kellett vona bírálni.
Noha Norvégia nem tagja az EU-nak, külön szerzõdést kötött az unióval a szabályozás alkalmazásáról.
A The Local értesülése szerint a skandináv ország arra készül, hogy 860 menedékkérõt, köztük 50 szíriait Magyarországra küldjön vissza. Oslo november végén fordult hivatalos kéréssel Budapesthez, a válasz január végére várható - írták.
A hírportál kitért arra, hogy a Norvég Menedékszervezet (NOAS) egy osztrák jelentésre hivatkozva aggályait fejezte ki a Magyarországra visszaküldendõ menedékkérõk biztonságával kapcsolatban.
Magyarország álláspontja szerint ugyanakkor a menedékkérõket nem rajta keresztül kell visszaküldeni. "Mindenki abban az országban köteles menedéket kérni, amelyikbe elsõként érkezett, de csak rá kell tekinteni a határainkra - Magyarország nem lehet az elsõ menedékország. A menekültek átlépték más országok határait, mielõtt Magyarországra érkeztek" - mondta az Aftenpostennek Sikó Anna Mária oslói magyar nagykövetet.
A lap szerint Oslóban már mintegy 400 szíriai menedékkérõnek - köztük 88 gyereknek - az EU-ba való visszafordításáról döntöttek.

 

MTI - Kanizsa2016-01-05 07:52:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül