Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414968    
Honlapkeszites

Félhavi alapbérüknek megfelelõ kifizetést kaptak a vasutasok karácsony elõtt

A MÁV-csoport vezetése egyoldalú munkáltatói kötelezettségvállalás formájában döntött a vasutasokat érintõ bérintézkedésrõl: a vasúttársaság a már folyósított havibéren túlmenõen még félhavi alapbért utalt át karácsony elõtt a nem vezetõi munkakörben foglalkoztatottak részére. Mivel a szakszervezetek nem fogadták el a MÁV által javasolt megállapodást, ezért a vezetõség – átérezve a vasutasok felé fennálló felelõsségét – egyoldalúan határozott a bérintézkedés végrehajtásáról.


A MÁV-csoport menedzsmentje 2015 novemberében egyeztetést kezdett a MÁV Zrt.-nél, illetve a konszolidált leányvállalatoknál kollektív szerzõdés kötésére jogosult szakszervezetekkel a 2016-ra vonatkozó bérintézkedésekrõl.

A munkáltatói oldal a tárgyalások során végsõ ajánlataként a következõket terjesztette a szakszervezetek elé, amelyrõl a vasúttársaság a tulajdonos Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is tájékoztatta: A nem vezetõi munkakörökben az alapbér 50 százalékát kitevõ egyszeri kifizetés 2015 decemberében. Emellett 2016. január 1-jétõl az érdekképviseletekkel közösen meghatározott stratégiailag kiemelt munkakörökben dolgozó, a prémiumrendszer hatálya alá nem tartozó munkavállalók az alapbérük összegének 0,5 %-át kitevõ differenciált béremelést kapnak a munkavállalók jövedelmi helyzetének javítása, a fluktuáció csökkentése, a munkaerõ-állomány megtartása, egyes szakmákban a létszámhiány megszüntetése érdekében. Továbbá 2016. január 1-tõl a jelenlegi 2 százalékon felül az alapbér további 0,5 %-ának megfelelõ mértékû nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést biztosít a vasútvállalat.

A munkáltató az ajánlatát 2015. december 15-éig tartotta fenn, eddig azonban az érintett szakszervezetekkel –Vasutasok Szakszervezete, Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás, Mozdonyvezetõk Szakszervezete, Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete – a megállapodás nem jött létre. A szakszervezetek ugyanis az ajánlatot december 7-én elutasították és ezt az elhatározásukat késõbb sem változtatták meg.

Mindezek ellenére, átérezve a munkavállalók felé is fennálló felelõsséget, a MÁV-csoport munkáltatói oldalának a kollektív erejû megállapodás hiányában is cselekednie kellett. A munkáltatói oldal a rendelkezésre álló források alapján – a szükséges gazdasági elemzéseket követõen – úgy döntött, hogy az egyszeri kifizetést még a karácsonyi ünnepek elõtt egyoldalú kötelezettségvállalással végrehajtja.

 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság2015-12-31 12:40:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül