Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338319    
Honlapkeszites

Átadták a 61-es fõút Nagykanizsát elkerülõ szakaszát

Átadták pénteken a 61-es fõút Nagykanizsát elkerülõ, mintegy 3,3 kilométeres szakaszát, amelynek építési munkáit öt éve félbehagyta az akkori kivitelezõ, a munkálatok pedig új közbeszerzési eljárás után csak idén márciusban indulhattak el újból.

Az útátadás alkalmából Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára, a térség országgyûlési képviselõje felidézte, hogy eredetileg 2010 õszén kellett volna átadni az elkerülõ utat.
"Nehéz szülés volt, (.) de legalább a gyerek szép lett" - fogalmazott a politikus, aki hozzátette: Nagykanizsa belvárosa, illetve keleti városrésze hosszú idõ után végre mentesül az átmenõ teherforgalom alól.


 Emlékeztette hallgatóságát arra, hogy Nagykanizsa a térség logisztikai központja, vasúti és közúti közlekedési csomópontja, ahol az elkerülõ utak hálózatának fejlesztését kiegészíti a belváros felújítása. A Modern Városok Programja keretében pedig olyan komplex gazdaságélénkítõ programot dolgozott ki a város, amelyben Nagykanizsa és a térség fejlõdését, a munkahelyteremtést és a gazdaság élénkítését kívánják szolgálni.
Manninger Jenõ országgyûlési képviselõ (Fidesz), Zala megyei fejlesztési biztos arról beszélt, hogy Nagykanizsának a vasúti közlekedésben is csomóponti szerepe van, így a Szombathely és Nagykanizsa közötti szakasz, az európai észak-déli közlekedési folyosó részeként további fejlesztésre számíthat.
 

Dénes Sándor, a város polgármestere (Fidesz-KDNP) azt hangsúlyozta, hogy az újonnan elkészült út nemcsak a várost és a környezetet kíméli, hanem a vállalkozások lehetõségeit is bõvíti. Új területeket tár fel és megkönnyíti a szállítást, a cégek egymás közötti kapcsolatát - mutatott rá.
 

Kardos Gábor, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. (NIF) mûszaki igazgatója elmondta: a NIF minden idei vállalását hiánytalanul teljesíti az év végéig. A most átadott útszakaszról ismertette: a 3,3 kilométer hosszú út része egy új körforgalmú csomópont, egy vasúti átkelõt felváltó felüljáró. Új becsatlakozások és autóbuszmegállók is készültek a beruházás keretében.
 

A NIF korábbi közlései szerint a tavasszal 60 százalékos készültségrõl újraindított beruházást nettó 1,344 milliárd forintért fejezte be a közbeszerzésen nyertes Közgép Zrt. Az elkerülõ út az M7-es autópályát a Kaposvár felõl érkezõ 61-es fõúttal köti össze Nagykanizsától délkeletre.
A kétszer egysávos út építésére kiírt közbeszerzési eljárást még 2009-ben az ENV 61 Konzorcium nyerte el, amelyet az Euroaszfalt Építõ és Szolgáltató Kft. vezetett, tagja pedig a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. volt. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Közlekedés Operatív Program részeként nyert 3,6 milliárd forintos támogatást, 15 százalékban hazai, 85 százalékban pedig európai uniós forrásból.
 

A munkálatok 2009-ben elkezdõdtek, de 2010 õszén leálltak, holott az eredeti befejezési határidõ 2010 októbere lett volna. A Nemzetközi Vegyépszer Zrt. azonban idõközben csõdvédelmet kért, a munkát befejezni hivatott Euroaszfalttal pedig 2013-ban szerzõdést bontott a NIF.
A beruházó által ezt követõen kiírt közbeszerzési eljárások közül az elsõ kettõ eredménytelen volt, majd a 2014-ben közzétett harmadik pályázaton a hat érvényes ajánlattevõ közül a Közgép Zrt.-t hirdették ki nyertesnek.

Fotó: Bakonyi Erzsébet

 

MTI - Kanizsa2015-12-18 16:49:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül