Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338284    
Honlapkeszites

Egyre többet jótékonykodnak a magyarok

Egyre többet jótékonykodnak a magyar emberek és vállalatok a KSH adatai szerint.


Míg 2011-ben a nonprofit szektor bevételeinek 15 százaléka származott magántámogatásból, addig ez az arány 2013-ban már 21 százalék volt. A klasszikus civil szervezetek körében még nagyobb, 35 százalékos volt a magánszektor hozzájárulásának nagysága, így az állami támogatás mértékét is felülmúlta.
A Magyar Hospice Alapítvány adatai szerint hazánkban is egyre erõsebben terjed az a gyakorlat, hogy a vállalatok karácsonykor támogatnak egy-egy jótékony célt – a szervezethez érkezõ vállalati felajánlások mértéke 2013-ról 2014-re 20 százalékkal nõtt. „Egyre többen ismerik fel, hogy a karácsonyi ajándék egyben segítség is lehet. Az új évet például egy nagyszabású jótékonysági koncerttel kezdjük, amely a közönségnek felejthetetlen élményt, a daganatos betegeknek pedig több száz óra ápolást jelenthet” – mondta dr. Muszbek Katalin, az alapítvány orvosigazgatója.
A Magyar Hospice Alapítvány vezetõje hozzátette, hogy nemzetközi felmérések alapján megtérülõ befektetésnek számít az adakozás. A Nielsen felmérése szerint például a fogyasztók 55 százalékkal többet vásárolnak olyan cégek termékeibõl, amelyekrõl köztudott, hogy jótékonykodnak. A társadalmi szerepvállalásban kiemelkedõ vállalatok iránt a dolgozóik is lojálisabbak, ami tovább növeli versenyképességüket.
Nemzetközi adatok szerint egyébként a legtöbb adomány decemberben érkezik a jótékony szervezetekhez. A támogatások mintegy harminc százaléka köthetõ az év utolsó hónapjához több mint 14 ezer egyesület és alapítvány online felajánlásainak statisztikái alapján. Az idei évben december 1-re esett a Giving Tuesday, vagyis az adakozás napja is, amelyet a karácsonyi vásárlási láz kezdetét jelzõ Black Friday utáni kedden tartanak – csak ezen a napon 116,7 millió dollárt ajánlottak fel 71 ország civil szervezeteinek.
Forrás: technokrata.hu

Kanizsa2015-12-17 06:56:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül