Ma 2023. 9 30.
Jeromos, Honória, Hunor napja van.
Látogatók száma : 56006190    
Honlapkeszites

Felavatták Prof. Dr. Mecsi József okleveles építõmérnök emléktábláját

Városunk szülöttje, Prof. Dr. Mecsi József (1945.X.8. Nagykanizsa - 2015.I.20. Budapest) okleveles építõmérnök, a Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozatának alapítója, a Nemzetközi Talajmechanikai és Geotechnikai Szövetség Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke emlékére emléktáblát állíttatott a Zala Megyei Mérnöki Kamara.


A professzor elõtt tisztelegõ - a Király utca 47. szám alatti épület, Sabján Gyula utca felöli oldalán elhelyezett - emléktáblát Dénes Sándor polgármester és Lékai Gyula Zoltán, a kamara elnöke avatta fel.
Köszöntõbeszédében Dénes Sándor polgármester Kiemelte: Mecsi József 70 esztendeje itt született városunkban, Nagykanizsán, és itt élt gyermekkorában néhány méterre ezen emléktáblától a Király utcában.
Az élet különös, nagy körforgását mutatja, hogy Budapest, Miskolc és Pécs után 2014-tõl a Pannon Egyetem tanáraként az egyetem itteni kampusza révén, közvetetten újra visszatért városába, ahol most az emlékét kívánjuk megõrizni az utókor számára. Mert alakja, szakmai pályafutása és emberi tartása igazi példaképpé emelheti õt. Hiszen bebizonyította, hogy egy vidéki városból indulva a tanulás és a szorgalom révén, teljes szakmai elhivatottsággal el lehet jutni a legnagyobb szakmai elismerésekig, el lehet jutni akár Bakuba vagy Tel-Avivba is. Ezért, úgy gondolom, aki hivatását teljes odaadással végzi, az megbecsülést érdemel az utókortól, és figyelmet, hiszen sajnálatos módon ezek az értékeink egyre inkább megkopnak, veszítenek fényükbõl. Mecsi József példája azonban lehetõség arra, hogy láthatóvá tegyünk egy nagyszerû embert, és egy nagyszerû életutat. Átadva azt az egyszerû tanácsot és üzenetet mindenkinek, amit õ maga a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Mûszaki és Informatikai Karán leköszönõ dékánként mondott: „A tisztességes munka nyugalmat ad.”
A polgármester beszédét követõen a Geotechnikai Tagozat megalapítójának szakmai útját dr. Szepesházi Róbert ismertette.
Az ünnepi rendezvény a Kaszinó étterem dísztermében folytatódott a ZMMK ifjú mérnök díjának, örökös tag címeinek és aranygyûrûs mérnök címének adományozásával, és kötetlen beszélgetéssel zárult.

B.E.2015-12-12 10:36:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül