Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319425    
Honlapkeszites

A zene és a Karácsony hasonlítanak

A zene képes olyan régiókba elvezetni minket, amely meghaladja a fizikai, anyagias világunk megfoghatóságát, kiteljesíti lelkületünket, és így képessé tesz a közösségi élet megteremtésére és megõrzésére. Ebben az erejében a zene hasonlatos legszentebb ünnepünkhöz, a Karácsonyhoz. Hiszen annak lényegét is a szeretetteljes együttlét, az önmagunk határainak meghaladásából származó békés meghittség jelenti. A Karácsony teremti meg annak lehetõségét, hogy az alapokhoz, a családhoz és a közösségünkhöz újra megtérhessünk. - szögezte le Dénes Sándor polgármester, amikor a IV. Kanizsai Kóruskarácsony végén megköszönte az énekesek egész városunknak adott ajándékát.


A Kanizsa TV által Szenteste sugárzandó, majd a YouTubera is felkerülõ, immár hagyományos hangversenynek ezúttal a református templom adott otthont. Így a Batthyány Lajos Gimnázium és a Piarista Iskola kórusai mellett a házigazdák énekkara is részt vett az örömzenélésben. Gregorián dallamok, Lassus, Mozart, 19. századi francia szerzõk, régi és mai amerikai, valamint kortárs magyar és lengyel komponista mûve – széles skálát ölelt fel a tartalmas délután programja. Összkarként mintegy 150 énekestõl zengett a szárnyaló Alleluja.
„Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi... azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.” - idézte Dénes Sándor Kodály gondolatát. Majd mondandóját így zárta: - Kívánom Önöknek ezt a lelki utazást a mai Kóruskarácsonyon, és kívánom, hogy Advent várakozással teli idõszaka egy nyugodt, békés és szeretetteljes Karácsonyt hozzon el mindenkinek. Majd polgármesterünk átadta a karnagyok - Magasdi Lászlóné, Ráczné Bella Cecília és Cseke József – számára a város ajándékát: egy terjedelmes és gazdag tartalmú könyvet a Kodályhoz köthetõ, korszakos jelentõségû 20. századi zenei-szellemi mûhely kisugárzásáról.
 

Kanizsa

 2015-12-11 08:56:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül