Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415802    
Honlapkeszites

Mindszenty-múzeum és zarándokközpont létrehozását tervezik Zalaegerszegen

Mindszenty-múzeum és zarándokközpont létrehozását tervezik Zalaegerszegen, az emlékhely kialakításához a tanulmánytervek már elkészültek - tájékoztatta Vadvári Tibor alpolgármester az MTI-t. 


A múzeum és a zarándokközpont létrehozásáról a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft., a West Practice és a Konkrét Stúdió Kft. készített közös tanulmányt. A tervek szerint a Göcseji Múzeum tõszomszédságában, barnamezõs beruházás keretében új, 3842 négyzetméteres kiállítóhely épül. A földszinten többfunkciós konferenciaterem kap helyet, míg a felsõ szinteken - összesen 1,5 ezer négyzetméteren - kiállítótereket alakítanak ki. A látványtervek alapján az elsõ emeleten korszakokra bontva mutatják be Mindszenty József (1892-1975) életútját és kultuszát. Kiemelt szerepet kap a zalaegerszegi plébánián töltött idõszaka: Mindszenty József 1919. október 1-jétõl 1944 márciusáig vezette zalaegerszegi Mária Magdolna plébániát.
A bíboros-hercegprímás életútját egyedi tervezésû tablók, molinók, interaktív, érintõképernyõs terminálok segítségével mutatják be. A kiállítóterekben cikkekbõl, fotókból álló montázsok, egyedi tervezésû tárlók, installációk, tárgyi emlékek váltják egymást. Bemutatják Mindszenty József letartóztatását, vallatását, az ellene indított koncepciós pert, a fogságban töltött éveit. A forradalomban betöltött szerepét hangfelvételekkel, történeti dokumentumokkal, installációkkal idézik fel. A kiállítás utolsó szakaszában a rendszerváltást követõ évek történéseit mutatják be: Mindszenty újratemetését, rehabilitációját, a szentté avatást elõkészítõ dokumentumokat. Közvetlenül a kijárat elõtt imasarkot alakítanak ki.
A második emeleten az elképzelések szerint Egyházi üldözés a kommunista diktatúrában címmel az 1945 és 1989 közötti idõszakot feldolgozó kiállítás nyílik. A keresztény egyházakat ért megpróbáltatásokat átfogó, ökumenikus, ugyanakkor szokatlan megközelítési móddal mutatják be. "A feldolgozott témák nem a sötét korszak félelmetes eszközein és kegyetlen módszerein keresztül közelítenek a kommunista egyházi üldözés korszakához mintegy külsõ szemmel, hanem az áldozatok saját, megélt tapasztalataiból merítkeznek" - olvasható a tanulmányban.
Lesz egy "kettéválasztott terem", melynek egyik oldalán a megfigyeltek fotóit, a titokban tartott papszentelésekrõl, álcázott ifjúsági találkozókról szóló beszámolókat mutatják be, míg a fal másik oldalán a megfigyelõkre utaló installációk lesznek láthatók. A kiállítótérben a korszakra jellemzõ zárkákat is kialakítanak, a zárkalabirintus végén a látogatók egy terembe érkeznek, ahol falba rejtett hangszórókon keresztül a meghurcoltak visszaemlékezéseit hallhatják - ismertette a tanulmány részleteit Vadvári Tibor.
Szólt arról is, hogy a projekt során megújulhatnak a Göcseji Múzeum terei, a Kvártélyházban új kiállítóteret alakítanak ki, a fejlesztés része lehet a Mária Magdolna plébániatemplom és a Mindszenty tér rekonstrukciója. A botfai városrészben található Erdõdy-Hûvös Kastélyban a korszerûsítés után zarándokszállást alakíthatnak ki.
Az 5 milliárd forintot meghaladó projekt várhatóan a Modern városok program keretében, hazai forrásból, egyedi kormánydöntés alapján valósulhat meg.

 

MTI - Kanizsa2015-12-09 06:03:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül