Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408523    
Honlapkeszites

Módosítja a kormány az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének szabályait

Módosítja a kormány az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének szabályait.


A kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint a részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésekor a földterületen utat kell kijelölni, hogy a felosztás után a tulajdonok megközelíthessék.
A tervezet kimondja: külterületen a szántó mûvelési ágú földrészletek megközelítéséhez 6 méter, az egyéb mûvelési ágú földrészlet megközelítéséhez 4 méter széles szántóföldi mûveleti utat kell kialakítani.
A közös tulajdon megszüntetésével létrejövõ földrészletek értéke arányosa csökken az utak által elfoglalt terület aranykorona értékével. Ezért a csökkenésért nem jár kártalanítás.
A módosítás meghatározza a föld megosztásával járó költségeket is. A legnagyobb tétel ebbõl - 15 ezer forint - a megosztási vázrajz mûszaki vizsgálata, záradékolása. Az ingatlan-nyilvántartási határozathozatal, valamint annak postázás pedig 13 ezer forintba kerül. A végsõ költség - amennyiben a részarány-tulajdonosok egyezséget kötnek a megosztásról - 65 500 forint, induló földrészletekként.
Ha egyezség hiányában sorsolást kell tartani arról, hogy ki melyik földrészletet kapja, a költség 6500 forinttal növekszik, vagyis 72 000 forint. A többlet abból adódik, hogy a hatóságnak a sorsoláson kell részt vennie.
A kormányhivatalok és a járási hivatalok a megosztási eljárás indulásakor költségelõleget kapnak a földhivatali technikai eszközeik fejlesztésére, költségvetési forrásból. Ez a kiinduló - még osztatlan - földrészletekként legfeljebb 35 ezer forint.
 

MTI - Kanizsa2015-12-08 06:05:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül