Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408230    
Honlapkeszites

Számolni kell a visszatérítendõ források növekvõ arányával az uniós támogatásokban

A vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy az európai uniós forrásokban a jövõben emelkedni fog a visszatérítendõ támogatások aránya - mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós forrásokért felelõs államtitkára.


Elmondta: a 2014-20-as uniós költségvetési ciklusban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 2733 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek hozzávetõleg egynegyede, 700 milliárd forint már visszatérítendõ forrás. Hozzátette: 2020 után a visszatérítendõ uniós összegek aránya még jobban emelkedni fog.
Rákossy Balázs kiemelte: 2017 júliusáig a GINOP teljes keretösszege rendelkezésre áll majd a versenyképesség javítása, a munkahelyteremtés érdekében. Az NGM felügyelete alá tartozó operatív programokban együttesen több mint 4250 milliárd forint uniós pénz jut a különbözõ gazdaságfejlesztést szolgáló pályázatok finanszírozására.
Az idei év különleges a magyar fejlesztéspolitika számára, hiszen nemcsak megkezdõdött az új, 2014-2020 közötti uniós fejlesztési idõszak végrehajtása, hanem idén fejezõdik be a 2007-2013 közötti európai uniós fejlesztési ciklus is, annak pénzügyi zárása folyik. Az biztosan tartható, hogy az elõzõ támogatási idõszakot forrásvesztés nélkül zárjuk le, "az ország egyetlen fillért sem hagy Brüsszelben" - mondta az NGM államtitkára.
Kiemelte: míg a 2007-2013-as uniós fejlesztési idõszakban a gazdaságfejlesztésre az uniós pénzeknek csupán 16 százalékát fordították, addig a 2014-2020 közötti költségvetési idõszakban a gazdaságfejlesztést szolgáló pályázatokra, a magyar gazdaság versenyképessének javítására a rendelkezésre álló uniós pénzek 60 százalékát szánja a kormány.
A kormány az uniós pénzek felhasználása során kiemelt stratégiai célként fogalmazta meg, hogy 2020-ig az ipari termelés GDP-hez viszonyított értékét 30 százalék fölé kell emelni a mostani 23 százalékos mértékrõl, azaz "újraiparosítást" kell végrehajtani - mutatott rá az államtitkár.
Az újraiparosítás középpontjában a feldolgozóipari beruházásoknak kell állniuk, ezzel párhuzamosan a munkahelyteremtést, mint egyik prioritást kell a fókuszba állítani. Az ipari fejlesztések terén a húzóágazatokat kell elõtérbe helyezni, azaz a jármûipari, az elektronikai, az egészségipari, azon belül is a gyógyszeripari fejlesztéseket kell elõnyben részesíteni - sorolta az államtitkár.
Rákossy Balázs kiemelte: az uniós fejlesztések terén támogatni kell a kis- és középvállalkozások beruházásait, piacra jutásukat, és el kell érni, hogy a finanszírozási lehetõségeik bõvüljenek, az exportképes vállalkozások száma pedig növekedjék.
Krisán László, a Kavosz vezérigazgatója elmondta: a kis- és közepes vállalkozások számára gyakran gond az uniós pályázatoknál a szükséges önerõ elõteremtése, illetve a fejlesztés utófinanszírozása. Kiemelte: ezért a Kavosz olyan hitelkonstrukciók kidolgozásában vett részt, például a Széchenyi Kártya folyószámlahitel bevezetésével, a folyószámlahitel maximálisan felvehetõ keretének megemelésével, amely hatékonyan segítheti a kkv-kat a finanszírozási gondjaik megoldásában.

MTI - Kanizsa2015-12-06 05:49:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül