Ma 2023. 3 26.
Emánuel, Emánuéla, Larissza napja van.
Látogatók száma : 54781071    
Honlapkeszites

Kárpát-medencei mézfesztivál Zalaegerszegen

A mézlovagrendek felvonulásával, mézszépségverseny eredményhirdetésével, mézes termékek kóstolójával megkezdõdik a két napon át tartó XII. Kárpát-medencei Mézfesztivál szombaton Zalaegerszegen.


A Kárpát-medence szinte valamennyi tájegységébõl érkeznek méhészek a találkozóra - mondták el a szervezõk sajtótájékoztatón.
Czémán László, a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesületének elnöke kiemelte: a méhészek mindent elkövetnek, hogy a magyar, jó minõségû méz beépülhessen az emberek természetes étrendjébe. Ennek viszont fontos feltétele, hogy a lakosság megismerje a jó minõségû termelõi mézet. A kétnapos fesztivál pontosan ezt a célt szolgálja: az emberek megkóstolhatják a különbözõ tájegységek jellegzetes mézeit, az õstermelõktõl "hamisítatlan" termékeket vásárolhatnak.
A Söjtörön 22 éve mûködõ méhész egyesület és a 2005-ben létrejött Ambrosia Mézlovagrend alapításától kezdve fontos feladatának tartja a mézfogyasztás népszerûsítését, a méz jótékony hatásának megismertetését - hangsúlyozta Czémán László.
Hozzáfûzte: a magyar méz a világ össztermésének 5 százalékát adja, minõsége és mennyisége világviszonylatban is kiemelkedõ, a magyar akácot és az akácmézet pedig hungarikumként jegyzik - ismertette.
A mézhamisításról, mézkeverésrõl szólva arról beszélt, hogy 70 ezer tonna kínai méz árasztja el Európát, ez a termék "minden kiskereskedelmi forgalomban kapható kevert mézben megjelenik". Már léteznek olyan technológiák is, amelyek lehetõvé teszik, hogy a "természetes mézhez megtévesztésig hasonló terméket tudjanak elõállítani". Aki viszont "jártas a mézfogyasztásban", nem keverheti össze a kettõt: a mesterségeset és a természeteset össze sem lehet hasonlítani - jegyezte meg.
A gasztronómia fesztivál arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar lakosság az európai országokhoz képest elmaradt a mézfogyasztásban - hangoztatta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. Az adatok ugyanakkor azt is mutatják, hogy a mézfogyasztás emelkedõ tendenciát mutat: míg 2010-ben a magyar polgárok átlagosan 30 dekagramm mézet fogyasztottak évente, 2015-re 70 dekagrammra nõtt az éves mennyiség. Az elképzelések szerint az átlagos mézfogyasztás néhány esztendõ múlva meghaladhatja az évi egy kilogrammot is.
Vigh László országgyûlési képviselõ kiemelte: a sportcsarnok méltó helye a mézfesztiválnak. A hétvégi forgatagban az emberek megbízható termékeket vásárolhatnak az õstermelõktõl, a kulturális program pedig szerves része lesz a fesztiválnak.

 

MTI - Kanizsa2015-12-04 06:38:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül