Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320045    
Honlapkeszites

"Megint Trianon"
Az EU-s választások eredményeire reflektálva Trianonhoz hasonlította az országban jelenleg kialakult helyzetet sajtótájékoztatóján Tóth László, az MSZP önkormányzati frakciójának vezetõje és Bárdosi Gábor önkormányzati képviselõ.

Megint Trianon – hangsúlyozta Tóth László. Túlzó elvárásaink, nagyravágyó álmaink egyszer már az ország harmadolásához vezettek, akkor földrajzi értelemben. Most gondolati síkon lehetünk tanúi ennek. Az ország egyharmada mond ma véleményt, csinál politikát, a kétharmad pedig tûntetõ távolmaradásával a politika térképét rajzolta újra. Annyit beszéltek az utóbbi hetekben Trianonról, hogy észre sem vették a hon magyarnál magyarabb politikusai, hogy a régi gyalázat elevenedik meg ismét, de újjászületése még elrémisztõbb helyzetre mutat rá. Míg az elsõ Trianonért másokat, egész Európát hibáztathattuk, rájuk mutogathatunk, addig a jelen helyzet Trianonjáért csak magunkat, a nagy pártok által alakított politikát okolhatjuk.

Hibás az is, aki úgy vizionál kétharmados többségrõl, hogy közben a harmad ország áll mögötte, és vétke nem kendõzhetõ annak sem, aki tehetetlen, hatalom-megtartó politikával, át nem gondolt lépéseivel választói kétharmadát áldozta fel. Három a magyar igazság, ám ez a választás csak a harmad igazságát mutatta meg.
Kristálytisztán látszik – folytatta Tóth László, hogy 2004-hez képest Nagykanizsán több mint 5 százalékkal kevesebb szavazópolgár ment el szavazni. Az is látszik a választás eredményébõl, hogy a szocialista párt a legnagyobb vesztese a választásoknak. A mostani választáson a jobboldal pártjai csúcsra járatták a kampányukat. Ami történt megtörtént, a kialakult helyzetért múlhatatlan érdemei vannak a Gyurcsány-Hiller kettõsnek, de nemcsak õk a felelõsek. A szocialista párt a történetének a legnagyobb válságát éli. Õszintén szembe kell nézni belsõ dolgainkkal. A frakcióvezetõ úgy látja, nagyon erõteljes baloldali fordulatra van szükség, mert a szocialista párt törpe párttá fog zsugorodni, és nem marad más lehetõsége, mint egy új politikai formáció létrehozása.
Bárdosi Gábor véleménye szerint 5 millió 800 ezer ember nem mondott véleményt, vagy egyszerûen nem akart véleményt mondani az elmúlt 20 év magyarországi politikája miatt. Úgy értékelte, az elmúlt három év közgyûlési munkája is rányomta bélyegét a helyi szavazási eredményekre. Nem gondolja azonban, hogy Nagykanizsa város lakosságát meg lehet téveszteni, a hithû szavazókon kívül, a jobboldal maximalizálta ma Nagykanizsán az elérhetõ szavazatot. Tudja és megérti, hogy a baloldali szavazók miért maradtak otthon. Megérti a kispénzû, anyagi helyzetükben a perifériára sodródó embereket, akik soha nem mennek el szavazni másik pártra, mert baloldali érzelmû emberek, de nincsenek megelégedve a jelen kormányzat intézkedéseivel, mint ahogyan õ sem. Megérti azokat is, akik a problémáikra legalább jelszavak szintjén válaszoló pártokra adták le szavazatukat. Megerõsítette és összegezte a véleményét: a jobboldal országos eredményei leképezõdtek itt Nagykanizsán is.
B.E.


2009-06-12 12:28:25


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül