Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51112424    
Honlapkeszites

Aktok, fények és egy elsõ díj

A 34. Életünk Országos Fotópályázat elsõ díját vehette át Bábmester címû alkotásáért Varga Szilárd, a Kanizsa Fotóklub tagja. Beküldött öt képébõl kettõ került a falra, melyek közül a városi karácsonyváró rendezvényen készült fotója nyerte el a zsûri tetszését.


Az „Életünkre” most nevezett második alkalommal. Jobbára a nemzetközi megmérettetésekre jelentkezik, mert úgy tartja, odakint egyszerûbb a versenyzés módja, és nagyobb közönséget ér el. Ezt támasztják alá eredményei is. A fotósnak öt éve útitársa a fényképezõgépe, és ugyancsak öt éve annak, hogy rendszeresen látogatja a fotóklub összejöveteleit. Képeivel mindössze másfél éve versenyez. A Nemzetközi Fotómûvészeti Szövetség által patronált pályázatokon, valamint a fotóklub keretein belül, az õ képei is indulnak a (Magyar Fotómûvészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége), a MAFOSZ Szalon fotópályázatán. Mûveit eddig 11 országban állították ki.
Pályakezdõként digitális grafikával foglalkozott, s onnan csöppent át a fotózás területére. Még a grafikához vásárolt egy egyszerû, olcsóbb digitális gépet, s munka közben úgy érezte, õneki valójában a fotózás tetszik. Aztán egyre komolyabban kezdett el foglalkozni a fotózással, ami hobbi szinten kitölti az egész szabadidejét.
– Nikon D800-as vázzal és régi nagyfényerejû, filmes objektívekkel dolgozom. Mindent a használt piacon szereztem be – vallja a fotós eszközeirõl Varga Szilárd, majd kedvenc témáira tér át, melyek között az akt és a tájkép áll az elsõ helyen. – Néha véletlenül magával ragad egy riport téma is, mint amilyenekkel a kiállításon szerepeltem, de nem ez a fõ csapásirány.
– Aktfotóival tavaly találkozhattunk a Kiss Nándorral közös kiállításán a HSMK-ban.
– A fény és a forma érdekel az aktban. Csak a szín és a kontraszt szintjén avatkozok be a képekbe, a képelemeket esetleg lágyítom, de más módosítást nem teszek. Az adott természetes fényt kedvelem, és amatõr modellekkel dolgozom. Festõi hatás elérésére nem törekszem, inkább a dokumentum jelleget tartom elsõdleges szempontnak – avat be a titkaiba. – Azt vallom, hogy a helyszínen kell elrendezni a képelemet, hogy utólag ne kelljen bármit is változtatni az elkészült felvételen. A külföldön szerzett díjaimat jórészt aktokkal nyertem, csak két tájképemet díjazták eddig – tette hozzá.
Otthon a szobája falát csak egyetlen saját képe díszíti. Azt cseréli le alkalmanként újabbakkal. A korábban elektromos területen, ma a kereskedelemben tevékenykedõ fotós archívumában rengeteg felvétel vár kidolgozásra. A legújabbak Norvégiában készültek az elmúlt hónapban. Kalandos, tíz napos norvégiai kiránduláson vannak túl három fotós barátjával. Sok jó képpel tértek haza annak ellenére, hogy az idõjárás cseppet sem volt kegyes hozzájuk. Az eléjük tárult látvány, a dolomitok, az északi fény szavakkal leírhatatlan. Van mihez nyúlnia egy kiállításnyi anyag összeállításához, melynek izgalmas történeteket mesélõ kezdõ képsorait alkotójuk már eldöntötte...

B.E.2015-11-22 09:35:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül