Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55407963    
Honlapkeszites

Jövõre csaknem egymilliárd forintra pályázhatnak a nemzetiségek

Jövõre csaknem egymilliárd forintos pályázati forrás jut a magyarországi nemzetiségek kultúrájának, nemzeti identitásának megõrzésére.


Soltész Miklós, az Emberi Erõforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkára a VII. kerületi Rózsák terén mûködõ intézményben elmondta: a kormány 2010 óta kiemelt kötelezettségének tekinti a Magyarországon élõ 13 nemzetiség támogatását, folyamatosan erõsítették az együttmûködést, az Országgyûlésben létrehozták a nemzetiségi szószólói rendszert.
Az államtitkár szerint mindez azért is fontos, mert úgy vélik: ha Magyarország jó nemzetiségi politikát folytat, és lehetõségei szerint anyagilag is támogatja a Magyarországon élõ nemzetiségeket, az a Kárpát-medencében élõ valamennyi magyar életére pozitív hatással lehet.
Soltész Miklós szerint napjainkban a migrációs válság nyomán Európa kulturális helyzete, vallási identitása is teljes egészében megváltozhat. Ezért - mondta - kiemelten fontos, hogy az itt élõ nemzetiségek még erõsebbé tegyék együttmûködésüket.
Kiemelte, hogy a kormány hat év alatt nagyjából a 2,5-szeresére emelte azoknak a pályázati forrásoknak a keretét, amelyek a nemzetiségeknek az anyanyelv, a kultúra és a hit megõrzése érdekében tett erõfeszítéseit segítik. Idén 5,9 milliárd forintos, jövõre már 8 milliárd forintos összegre pályázhatnak a nemzetiségi civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok, amelyek az elnyert összeget kulturális kezdeményezéseikhez, a nemzetiségi oktatáshoz kapcsolódó anyanyelvi és népismereti táborok szervezéséhez, pedagógusaik anyaországi továbbképzéséhez használhatják fel.
Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkár elmondta: az összesen 945 millió forintos támogatási keretre négy kategóriában lehet pályázni. A pályázatok beadási határideje 2016. január 10. A kiírások elérhetõk a www.emet.gov.hu oldalon - tette hozzá.
Nemzetiségi civil szervezetek mûködési támogatására és nemzetiségi kulturális kezdeményezések támogatására egyaránt 330-330 millió forintos keretre lehet pályázni. A Magyarországon és az anyaországban megvalósuló táborok támogatására 270 millió forintos, az anyaországok közremûködésével megvalósuló nemzetiségi pedagógus-továbbképzések támogatására 15 millió forintos keret jut - közölte Fülöp Attila.
Lásztity Jovánka, a szerb tanítási nyelvû iskola vezetõje azt mondta: a bejelentés számukra is komoly lehetõségeket jelent. Hozzátette, hogy az intézményükbe járó diákok a kormány által több éve elindított nemzetiségi projekt elõnyeit is "hatványozottan élvezik".
 

MTI - Kanizsa2015-11-22 05:39:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül