Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338314    
Honlapkeszites

InternetKon - Áfcsökkentést és ingyenes wifi kiépítését is javasolják a kormánynak

Az internetezés áfájának 18 százalékra csökkentését, minden magyarországi településen hozzáférhetõ ingyenes wifi-szolgáltatás kiépítését, valamint átfogó digitális köznevelési stratégia megalkotását javasolják egyebek mellett a kormánynak az internetrõl szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) alapján - ismertette a konzultáció elõkészítéséért és lebonyolításáért felelõs miniszterelnöki biztos.


Deutsch Tamás az InternetKon záró szakmai konferenciáján elmondta: a konzultáció során a polgárok világossá tették, hogy az internet legyen biztonságos, hozzáférhetõ és megfizethetõ mindenki számára Magyarországon, nagyobb szerepet kapjon az oktatásban, valamint a kormányzat minél többet tegyen a digitális gazdaság és a közigazgatás fejlesztése érdekében.
A magyar polgárok kiálltak a piaci egyenlõség, a netsemlegesség ügye mellett is - jelentette ki.
Deutsch Tamás a javasolt kormányhatározat legfontosabb elemei között sorolta fel, hogy a biztonságos internethasználat érdekében a kormány rendelje el a gyermekek védelmével összefüggõ jogszabályok utólagos hatásvizsgálatát, alkosson digitális gyermekvédelmi stratégiát, továbbá nyújtson be törvénymódosító javaslatot annak érdekében, hogy az internetes zaklatás a jövõben minõsüljön önálló bûncselekménynek.
Javasolja továbbá, hogy az e-kereskedelem biztonsága érdekében hozzák nyilvánosságra a jogszabálysértõ vállalkozások listáját.
Az oktatás területét illetõen azt indítványozzák, hogy a kormány alkosson meg egy átfogó digitális köznevelési stratégiát, valamint indítson programot az oktatási intézmények belsõ wifi-hálózatának fejlesztésére - mondta.
Deutsch Tamás a digitális gazdaság és közigazgatás fejlesztése kapcsán a startup befektetõknek nyújtandó adókedvezmény bevezetését, a magyarorszag.hu portál megújítását, a virtuális e-közigazgatási ügyfélszolgálat kialakítását és a szabad szoftverek használatának bõvítését említette.
Közölte, a mindenki számára hozzáférhetõ internet témakörében azt javasolják, hogy 2017. január 1-jével csökkentsék az internetezés áfáját 18 százalékra, vezessék be a kedvezményes internet-alapcsomagot, épüljön ki minden településen ingyenes wifi-szolgáltatás, valamint a kormány a jövõ év elejétõl kezdjen tárgyalásokat a távközlési különadó csökkentésének kérdésérõl.
A piaci egyenlõség, a netsemlegesség területét illetõen javasolják: a kormány kezdeményezzen jogszabály-módosításokat annak érdekében, hogy a magyarországi piacokon jelentõs bevételt elérõ multinacionális cégek a hazai vállalkozásokkal egyenlõ feltételek mellett vegyenek részt a piaci versenyben, és a hazai vállalkozásokkal egyezõ mértékben vállaljanak részt a közteherviselésbõl. Továbbá a kormány vizsgálja felül a kettõs adóztatást kizáró egyezmények alkalmazását, és kezdeményezzen nemzetközi együttmûködést a multinacionális internetes vállalkozások európai jelenléte által okozott piactorzító hatások kiküszöbölésére.
Kezdeményezik, hogy a kormány nyújtson be törvényjavaslatot a netsemlegességrõl - mondta Deutsch Tamás.
Közölte, az InternetKon eredményeit összegzõ elõterjesztés november második felében kerül várhatóan a kormány elé.
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az InternetKon egyedülálló európai kezdeményezéssé vált, több tízezren mondták el a véleményüket a konzultációban.
A konzultáció eredményei világosak: a magyar emberek azt várják el a kormánytól, segítsék elõ, hogy az internet érjen el mindenhova, lehetõleg legyen szupergyors, segítse a munkahelyteremtést, hozza helyzetbe a kisvállalkozásokat, és "építsen arra a magyar kreativitásra, amelyre méltán vagyunk büszkék" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte a javaslatcsomag eleget tesz majd az elõbb említett kívánságoknak.
Joachim Haas, a Deutsche Telekom nemzetközi szabályozási ügyekért felelõs alelnöke üdvözölte, hogy Magyarországon konzultációt folytattak le, amely feltárta a felhasználók és az távközlési ipar szükségleteit és elvárásait.
 

MTI - Kanizsa2015-11-14 05:14:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül