Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358439    
Honlapkeszites

„Zala megye 1000 éves” - Megyei képzõ- és iparmûvészeti kiállítás
Zala megye fennállásának ezredik évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a megye képzõ- és iparmûvészeinek munkájából a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban.

Az ünnepi megnyitón a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Mûvészeti Iskola növendékei zenével köszöntötték a megjelenteket. Pintér László, a Zala Megyei Közgyûlés alelnöke megköszönte a mûvészeknek alkotásaikat, s örömmel fejezte ki, hogy „a múló idõ bennünket jelölt ki az emlékezésre”. Véleménye szerint egyfajta hiánypótlás is ez a kiállítás, mely megmutatja, milyen nagy mûvészek élnek megyénkben. Elöljáróban azt is elárulta az alelnök, hogy tervben van az ilyen jellegû tárlatok kétévenkénti bemutatása is.

Lehota M. János esztéta – mint mindig, most is – megpróbálta a jelenlévõket a mûvészet belsõ rejtekébe vezetni, nem megérteni, hanem megérezni a kiállított tárgyak mondanivalóját. Mint mondta, a mûalkotás jelentése a mû és befogadója között jön létre, a mûalkotás önmagában nem jelent semmit, azáltal jelent valamit, hogy valaki a maga tudásával, kultúrájával, világnézetével, gondolkodásával megszemléli, s neki jelenteni fog valamit. A mûalkotás sokáig megmarad, s mindig jelenteni fog valamit – mindenkinek mást, ezért újra és újra kihívás egy mû a befogadónak.
A 32 mûvész több, mint 50 alkotását három tagú zsûri bírálta: Aknay János, Munkácsy-díjas festõmûvész, Dóri Éva, szobrász, a Magyar Mûvelõdési Intézet és Képzõmûvészeti Lektorátustól és Lehota M. János esztéta. Elsõ díjat Santák Judit iparmûvész, második díjat Budaházi Tibor festõmûvész, harmadik díjat Nemes László festõmûvész kapott. Különdíjban részesült Farkas Ferenc. Minden résztvevõt oklevéllel jutalmaztak a szervezõk.
A tárlat, melyet június 30-ig tekinthetnek meg, a Megyei Közmûvelõdés által, Zala Megye Önkormányzata, Nagykanizsa Megyei Jogú Város és a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központ támogatásával jött létre.
S.E.

2009-06-08 09:50:09


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül