Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127216    
Honlapkeszites

Az élet szépségét hirdetõ kiállítás a Kanizsai Dorottya Kórházban

Egy nem megszokott rendezvény helyszíne volt a Kanizsai Dorottya Kórház tanácsterme. A 25 év képekben… Zalai Nemzetközi Mûvésztelepek 1990-2015 címû kiállítás megnyitójára gyûltek össze az egészségügyi intézményben.


A megjelenteket Drávecz-Egyed Enikõ, a Zaláért Egyesület ügyvezetõ elnöke köszöntötte. A november 25-ig látogatható tárlatot dr. Brünner Szilveszter, a kórház fõigazgatója nyitotta meg.
– Egy mûvészeti kiállítás többek között arra hivatott, hogy egy kis színt vigyen a hétköznapok rohanásába – utalt a Zalai Nemzetközi Mûvésztelepek szellemi üzenetére a fõigazgató, hiszen Zala megyében már a nyolcvanas évektõl élénk volt a mûvésztelepi tevékenység. A Makovecz Imre által tervezett faluházakhoz és más közösségi létesítményekhez szobrászmûvészek vezetésével köztéri alkotások készültek az alkotótelepeken. Ennek a programnak a szellemi bázisán született meg a Zalai Nemzetközi Mûvésztelepek gondolata, és 1990-ben megnyílt a lehetõség a határon túli magyar mûvészekkel a kapcsolattartásra, a közös alkotásra. Így indult az elsõ mûvésztelep, amelynek tagjai határon túli magyar mûvészek voltak.
Az európai gondolat jegyében azóta Zalában augusztus elsõ két hetében rendszeresen együtt dolgoznak magyar, román, szerb, horvát, szlovén, ukrán, osztrák mûvészek. Többször vett ezeken részt Kanadában, Svédországban élõ magyar és svédországi finn mûvész is. A programhoz a megyei és a kistelepülések önkormányzatai adták a biztos hátteret. Fogadták a festõket, biztosítva részükre az alkotáshoz szükséges körülményeket. Kiállításokat rendeztek nekik különféle helyszíneken, találkozókat a község lakosságával. Munkáikat bemutatták Pécsett és Budapesten, Tatabányán, Bécsben, a Collegium Hungaricumban is. És a hagyományoknak megfelelõen megrendezett záró kiállításra 2015-ben is Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban került sor.
Végezetül azt kívánta munkatársainak Brünner Szilveszter fõigazgató, hogy az alkotások elõtt megállva próbálják meg elfelejteni a napi nehézségeket, a betegek szenvedéseit, az embert próbára tevõ problémákat. Lássák meg a mûvekben az élet szépségét, a derût, még akkor is, ha a kép témája esetleg mást sugall.

B.E.2015-11-07 07:52:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül