Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54766309    
Honlapkeszites

Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál

2015. november 6-7. Nagykanizsa, Hevesi Sándor Mûvelõdési Központ.


A hagyományos nagykanizsai jazzfesztivál immár 42 éve Zala megye egyik legjelentõsebb nemzetközi kulturális rendezvénye, amelynek közönsége nem csupán a dunántúli településekrõl verbuválódik, hanem a szomszédos Ausztriából, Szlovéniából és Horvátországból is számos jazz-kedvelõ érkezik az eseményre.

A rendezõk hangsúlyt fektetnek arra, hogy a mûfaj hazai reprezentánsai mellett lehetõséget adjanak fiatal, tehetséges muzsikusok bemutatkozására is. A különbözõ tehetségkutató versenyeken sikeresen szereplõ ifjú mûvészek mindig szívesen lépnek fel Nagykanizsán. Ugyanakkor a helyi zenészek számára is teret ad a rendezvény annak érdekében, hogy megismerje õket a jazz-kedvelõ közönség.

A fesztivál fõ attrakciója minden évben egy világhírû tengerentúli együttes vagy szólista. Nagykanizsa vendége volt már pl. Cecyl Taylor, Philadelphia Jerry Ricks, Ray Brown, Don Cherry, Art Farmer, John Pattitucci, David Liebman, Archie Shepp, az Oregon, John Abercrombie, Ravi Coltrane, Rashied Ali, stb.
A zenei esemény szerves része – a vizuális kultúra népszerûsítéseként – egy fotó- vagy képzõmûvészeti kiállítás, amely stílusában illeszkedik a jazz-muzsikához. Ezt idén a 34. „Életünk” Országos Fotópályázat zsûrizett alkotásaiból készülõ kiállítás képviseli, amelynek megnyitója a fesztivál egyik ünnepi eseménye lesz. E fotópályázat altémája a jazz.

2009-tõl a fesztivál kínálatában a jazz világzenei elemekkel gazdagodott – a megváltozott zenei igényekhez igazodva.

Az idei Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál november 6-7-én, pénteken és szombaton várja a mûfaj iránt érdeklõdõket a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban.
A kétnapos fesztivál elsõ napján koncertet ad a Kanizsa Big Band – vendég: László Attila –, majd a Szõke Nikoletta Quartet. Ezt követõen lép színpadra a fesztivál sztárvendége, a világhírû amerikai KURT ELLING QUINTETJE. A zenekar Magyarországon kizárólag a Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztiválon szerepel.
November 7-én elõször az 1705 Trió, utána a népszerû Trió Squelini lép színpadra két olasz muzsikus – David Boato és Ares Tavolazzi – vendégszereplésével. E koncert lesz a kétnapos jazz-fiesta záró eseménye.

A hagyomány és a minõség kötelez: Nagykanizsa Megyei Jogú Város kiemelt támogatásával a Kanizsai Kulturális Központ munkatársai gondoskodnak arról, hogy az idei Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál a mûfaj kétnapos ünnepe legyen Nagykanizsán.


 2015-11-04 06:53:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül