Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353512    
Honlapkeszites

Így látja az SZDSZ
Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivõje tartott sajtótájékoztatót a párt nagykanizsai irodájában a minap, melynek során beszélt az Európai parlamenti választások esélyeirõl, Szent-Iványi Istvánról, és arról, hogyan látja a liberális párt az EP-választások tétjét.

- A szabaddemokraták szerint kettõs tétje van az uniós parlamenti választásnak. – mondta a liberális politikus. Az egyik, hogy teljes lesz-e a magyar nemzeti képviselet az Unió Parlamentjében? Azt tudni kell, hogy 80%-ban három nagy frakció határozza meg az Európai Parlament munkáját: a szocialisták, a néppárti, amely egy jobboldali pártcsaládot jelent, illetve a liberálisok. Nagyon fontos, hogy mind a háromban legyen magyar képviselõ.

Mindkét képviselõjének európai parlamenti munkájára büszke az SZDSZ. – mondta Gusztos Péter, s hozzátette azt is, hogy két, egymástól független kutatóintézet vizsgálta az Európai Parlament képviselõinek aktivitását, különbözõ szempontok alapján. Az egyik, a magyar statisztika szerint Szent-Iványi István az elsõ három között van. A bonyolultabb, több szempont – felszólalások száma, kezdeményezések, beadványok stb. – szerint vizsgáló angol kutatóintézet statisztikája az elsõ száz közé sorolta a magyar politikust, az utána következõ magyar a 335. helyen van, a közel nyolcszázból.
- A választások belföldi tétje pedig az, hogy melyik politikai alakulat lesz a harmadik befutó? Hiszen minden bizonnyal a Fidesz fogja nyerni június 7-én a választást, a szocialisták pedig a második helyen fognak végezni. Azonban nagyon nem mindegy, hogy melyik politikai erõ lesz a harmadik. Erre – saját meglátásom szerint – két pártnak van komoly esélye. Az egyik az az SZDSZ, amely nyilvánvalóan csetlett-botlott az elmúlt pár évben, és sok hibát elkövetett, mint az összes többi párt – a politikában már csak így van ez. De mégiscsak a liberális párt volt az elmúlt húsz évben Magyarországon az az erõ, amely legkövetkezetesebben és legbátrabban képviselte azt a politikát, azt az eszmerendszert, amelyen az Európai Unió alapul: az Unió nemzeteknek, népeknek kultúráknak és nyelveknek a békés egymás mellett élését szimbolizálja, sokszínû befogadó világot jelképez. A harmadik helyre pályázik egy másik politikai alakulat, az erõsödõben lévõ szélsõjobb magyarországi képviselõje. Úgy gondolom, róluk azt érdemes elmondani, hogy ez a szélsõjobboldal olyan gondolkodást képvisel, amely ellen a második világháború után Európa vezetõ országai azzal szövetkeztek, hogy megalapították az Európai Uniót. Ez a szélsõjobb azt a befelé forduló, kirekesztõ, gyûlölködõ változatát képviseli a nacionalizmusnak, amely a 20. századi Európa történetében csak katasztrófákat okozott, s amely ellen – még egyszer mondom – 1945. után Európa maghatározó államai létrehozták az Európai Uniót.
S.E.


2009-06-05 10:42:01


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül