Ma 2023. 9 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz napja van.
Látogatók száma : 55976321    
Honlapkeszites

Halottak napja - A katolikusok az összes szentrõl és minden elhunytról megemlékeznek

November 1-jén, mindenszentek napján ünneplik az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsõült lelket, november 2-án, halottak napján pedig a katolikus egyház megemlékezik minden elhunytról, különösen a tisztítótûzben szenvedõ lelkekrõl - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel.


 Mindenszentek ünnepe kötelezõ egyházi ünnep, az egyház elõírása szerint ilyenkor a híveknek kötelezõ szentmisén részt venniük - írták.
Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mindenszentek ünnepén délután az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét, halottak napján reggel pedig a bazilika altemplomában celebrál misét az elhunyt fõpásztorokért - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Fõegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.
A keleti egyház már 380-ban megtartotta mindenszentek ünnepét, minden vértanúról megemlékezve. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetõen került be, aki a római Pantheont 609-ben Mária és az összes vértanú tiszteletére szentelte fel - olvasható az MKPK közleményében.
III. Gergely pápa (731-741) bõvítette az ünneplendõk körét: "a Szent Szûznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává tette mindenszentek ünnepét. November 1-jére IV. Gergely pápa (827-844) döntése értelmében került az ünnep - ismertették.
November 2-án, halottak napján a katolikus egyház ünnepélyesen megemlékezik minden elhunytról, de különösképpen "a tisztulás állapotában levõ szenvedõ lelkekrõl". Az egyház "a feltámadás és az örök élet hitével és az ebbõl fakadó reménnyel éli meg a halottak tiszteletének õsi cselekedetét, melynek minden nép a maga módján tesz eleget". Az egyház kezdettõl imádkozik az elhunytakért - írták.
Szent Odilo clunyi apát kezdeményezte, hogy mindenszentek ünnepét követõen az összes elhunyt emberrõl is megemlékezzenek. A halottak napjáról 998-ban kezdtek megemlékezni, majd ez a 11. században a clunyi bencés szerzetesek hatására széles körben elterjedt - írták. Az egyház az ünnepen "bizalommal kér" kegyelmet Istentõl az elhunytaknak. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

 

MTI - Kanizsa2015-10-31 07:39:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül