Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55387931    
Honlapkeszites

Diákész: a tavalyinál 25 ezerrel több diák dolgozott idén augusztusig

Idén január és augusztus között csaknem 100 ezer, a tavalyinál 25 ezerrel több diák dolgozott a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diákész) tagszervezetein belül - közölte az iskolaszövetkezeti piac csaknem felét lefedõ szövetség az MTI-vel.


A tájékoztatás szerint a fiatalok mintegy 5 ezer megbízónak, csaknem 11 milliárd forintot termelve végeztek munkát az elsõ nyolc hónapban, ami 10 milliárd forint személyes jövedelmet jelent a diákoknak, szemben a tavalyi 8 és fél milliárd forinttal.
A növekedéshez hozzájárult, hogy a kormány döntése értelmében június 19-e után a mintegy 25 ezer félévhalasztó (passzív státuszú) diák is vállalhatott munkát kedvezõ feltételekkel az iskolaszövetkezeteken keresztül - derül ki a tájékoztatásból.
A közlemény idézi Fiák Istvánt, a Diákész elnökét, aki elmondta: az iskolaszövetkezetek afféle hungarikumként, nemzetközi szinten is receptet kínálhatnak a pályakezdõk munkanélküliségének csökkentésére. Jelenleg bíztató kormányzati egyeztetések folynak arról, hogy az elsõ munkahely megszerzésére új megoldást alakítsanak ki a diákok 25 éves koráig kiterjesztett iskolaszövetkezeti gyakornoki rendszer keretében - tette hozzá.
Hegedûs Csaba, a Prodiák operatív igazgatója kiemelte: örömmel fogadta a piac összes szereplõje, hogy a kormány kedvezõ döntése nyomán most már passzív nappali tagozatos hallgatók is vállalhatnak diákmunkát. Idén január és augusztus között a tavalyihoz képest több mint 50 százalékkal nõtt a szervezet diákjai által teljesített munkaórák és a munkát vállaló diákok száma is - mondta.
Szvoreny László, a Biztos Kész cégvezetõje arról számolt be, hogy mind a diákok, mind pedig a megrendelõk sokkal nagyobb bizalommal vannak ezen atipikus foglalkoztatási rendszer iránt. A cégvezetõ arra számít, hogy a következõ hónapokban is hasonló pozitív eredmények születnek majd, aminek vélekedése szerint a passzív jogviszonyú hallgatók bevonása lesz a fõ mozgatórugója.
Bor Katalin, a Mind-Diák cégvezetõje a tájékoztatás szerint elmondta: az elsõ fél évben legnépszerûbbek a fesztiválokon való munkalehetõségek, illetve a környezetvédelemmel, környezettudatossággal, szelektív hulladékgyûjtéssel kapcsolatos vetélkedõk megszervezése, lebonyolítása volt.
Simon Balázs, a Diákész általános alelnöke, a Fürge Diák igazgatója arról tájékoztatott, hogy a Fürge Diák az ország legnagyobb taglétszámú iskolaszövetkezeteként 2015 nyarán is több mint tizenkétezer diáknak tudott munkalehetõséget biztosítani.

 

MTI - Kanizsa2015-10-27 06:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül