Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311700    
Honlapkeszites

Október 23. - Ungor Károlyra emlékeztek

A Nagykanizsai Szakképzõ Centrum Mûszaki Szakképzõ Iskolája az 1956. október 23-i forradalom alkalmából tartott ünnepséget, melyen az 1956-os történésekre és Ungor Károlyra emlékeztek.


– Van úgy, hogy a hétköznapi ember, aki nem született hõsnek, áldozattá válik a történelem sûrûjében és az életét adja. Így volt ez Ungor Károllyal is, aki 16 éves ipari tanuló volt – kezdte megemlékezõ beszédét Marosi Attila. Hozzátette, Ungor Károlyt 1956 októberében az MDP székháza, az ÁVH épülete elõtti tüntetésen, az ÁVH gyilkos sortûzében halálos lövés érte. Itt a nagykanizsaiak több száz fõs tömege tüntetett a kommunista diktatúra, az államszocializmus ellen a szabadságért.

Ezt követõen Wegroszta Zoltán, a kopjafa készítõje mutatta be az alkotását. Ahogy elmondta, az Ungor Károly emlékére készült kopjafa a klasszikus szimbólumrendszert használja, de e mellett néhány új motívum is szerepel rajta. A kopjafákat felülrõl lefele olvassuk, így aki betér az iskolába látja, hogy kinek állították, hõsi halált halt és azt is kiolvashatja, hogy mennyi idõsen vesztette életét. – Az itteni ifjúságnak méltó példa lehet Ungor Károly. Ha elmentek mellette gondoljatok arra, hogy minden egyszerû emberbõl lehet hõs, még akkor is ha nem szeretne az lenni – zárta beszédét Wegroszta Zoltán. Ungor Károly emlékoszlopa mellett az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el.

V.M.

További képek a galériában.2015-10-22 11:33:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül