Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414969    
Honlapkeszites

Gyermeknap vitatott rekordkísérlettel
A város önkormányzata a Gyermeknap alkalmából vasárnap szervezte meg hagyományos kulturális rendezvényét a Thúry téren. Délután 13 órától zenés szórakoztató programokkal, szabadtéri játékokkal várták a kicsiket-nagyokat, a gyermekes családokat.

Hogy még emlékezetesebbé tegyék ezt a napot, egy magyar rekord felállítását is tervezték. A legtöbb, hat év alatti, Nagykanizsán, illetve a kistérségben élõ kisgyermekek közös, zenés tornájával, amelyet a magyarországi rekordok regisztrátora hitelesített.
(További képek a galériában)
A gyermeknap programsorozatát technikai okok miatt, mintegy félórás késéssel nyitotta meg Marton István polgármester. Beszédében kiemelte: a Nemzetközi Gyermeknap a világ számos országában megtartott ünnep. Elõször 1931 májusában rendezték meg, elsõsorban jótékonysági céllal. 1950 óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a Nemzetközi Demokratikus Nõszövetség határozata alapján. A cél akkor az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt. Nagykanizsán is évrõl-évre a gyermekeké ez a nap – hangsúlyozta. Igyekeznek élményekben gazdaggá, emlékezetessé tenni ezt a napot. Az egyik legfontosabb, hogy erõs, egészséges, harmonikus felnõtt lehessen belõletek, amihez a megfelelõ feltételeket a mi kötelességünk megteremteni – e szavakkal fejezte be az apróságokhoz szóló gondolatait a polgármester.
A megnyitót követõen a Kiskanizsai, a Rózsa és a Hétszínvirág Óvoda gyermekei léptek színpadra, s adtak elõ tavaszi játékfûzért, mesejátékot, s lakodalmas jelenetet. Ezután következett a „Mozogj velünk”– 6 év alatti gyermekek közös tornája a Hevesi Tagóvoda óvónõi által bemutatott gyakorlatokra. S aki nem vett részt a tornában, számtalan program közül választhatott. Várta õket többek között a Gyermekvarázs Alapítvány Játszóháza, rajzverseny, óriáscsúszda, légvár, rodeobika, körhinta, kézmûves sor, gyöngyfûzés, horgászat, célba dobás, és egy igazi tûzoltóautó.
A 400, hat év alatti kisgyermek közös tornájával magyar rekord született. A gyerkõcök emléklapot, és a város címerét ábrázoló sárga színû kendõt kaptak ajándékba.
A gyermeknap alkalmából az intézményekben is köszöntötték a gyermekeket. A Miklósfai Iskolában a marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola tanulóit látták vendégül, s fellépett a Kiskanizsai Általános Iskola tanulóiból összeállt Feszültség zenekar. Az egész napos programban többek között apácashow és néptáncbemutató szórakoztatta az iskolásokat. Ezen kívül részt vehettek sportmérkõzéseken, rendelkezésükre állt óriáscsúszda, rodeobika, sõt a bátrabbak még lovagolhattak is.
Bakonyi Erzsébet


2009-05-29 09:20:04


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül