Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55411130    
Honlapkeszites

A frissdiplomásoknak már nem a fizetés a legfontosabb

Az érdekes és kihívásokkal teli munkakörnyezet már fontosabb a magas fizetésnél a frissdiplomások számára, amikor munkahelyet választanak - derült ki a Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég idei felmérésébõl, amit 2500 közép-európai hallgató és frissdiplomás megkérdezésével készített.


Míg az elõzõ, 2013-mas felmérésben a válaszadók 22 százalékánál szerepelt a munkabér az elsõ helyen a munkaválasztás legfõbb tényezõi között, az idei felmérésen ez 16,8 százalékkal már csak a második - idézi a közlemény Gion Gábort, a Deloitte Zrt. elnök-vezérigazgatóját. Idén az elsõ helyen, 17,2 százalékkal az érdekes és elõremutató feladatok megléte szerepel - tette hozzá.
A magyar válaszadók szerint a munkáltatók részérõl elvárt öt legfontosabb képesség a logikus, analitikus gondolkodás, az új kompetenciák gyors elsajátítása, az önálló munkavégzés és döntéshozás, a csapatmunka, illetve a problémamegoldás - ismertette Gion Gábor a tájékoztatás szerint.
A felmérésbõl kiderült az is, hogy a valóságtól elrugaszkodott a pályakezdõk kezdõ bérigénye: míg 2013-ban a válaszadók frissdiplomásként elsõ munkahelyükön nettó 170 ezer forintos fizetésre számítottak, a 2015-ben készült felmérésben átlagosan nettó 255 ezer forint kezdõ fizetést adtak meg, holott a statisztikai hivatal szerint a nettó átlagfizetés Magyarországon 160 ezer forint, és egy értelmiségi dolgozó jelenleg átlagosan nettó 210 ezer forintot visz haza a hónap végén.
A megkérdezettek nagy része egy ígéretes munkáért hajlandó lenne elköltözni, több mint háromnegyedük inkább külföldre menne, mintegy 67 százalékuk az országon belül költözne. Azt csak a válaszadók 15 százaléka mondta, hogy egyértelmûen külföldre menne dolgozni, miközben 78,8 százalékuk inkább csak tanulmányait tervezi külföldön a Deloitte felmérése szerint.
A válaszadók több mint fele multinacionális céghez szerzõdne, elsõsorban a nyitott (open space) munkahely, az otthonról történõ munkavégzés (home office) lehetõsége és a rugalmas munkaórák miatt. Különösen érdekes a felmérés készítõi szerint, hogy csak nagyon kevesen, mindössze a válaszadók 4,2 százaléka menne startup vállalkozáshoz dolgozni, ahogy saját üzletet is csak a megkérdezettek 8,2 százaléka indítana.

MTI - Kanizsa2015-10-15 07:27:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül