Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51111763    
Honlapkeszites

Elkészült Magyarország legteljesebb címeradatbázisa

Több éven át tartó munkával elkészült Magyarország legteljesebb és legpontosabb címeradatbázisa, amely az ország 19 megyéjének és 3046 településének címere mellett - szöveges magyarázattal kiegészítve - a történelmi Magyarország valamennyi királyi, állami és vármegyei jelképét is bemutatja. 


A honlapot egy független szellemi szabadfoglalkozású programozókból és designerekbõl álló kreatív csapat, a Design & System készítette anyagi támogatás nélkül, csupán lelkesedésbõl és elhivatottságból. A https://magyarcimerek.hu// oldal elindítása több éven át tartó gyûjtés és feldolgozás után vált lehetõvé - mondta el hétfõn a társaságot képviselõ Antal Judit az MTI-nek.
Mint hozzátette: a közremûködõk egy-egy megbízásuk keretében számos esetben dolgozták fel települések címerét is, így olyan tudás és ismeret halmozódott fel, amely ötletet adott egy hiánypótló, 21. századi megjelenésû weboldal létrehozásához.
A könnyen használható, földrajzi keresési lehetõségeket is biztosító adatbázis elkészítéséhez polgármesterek, jegyzõk, önkormányzati dolgozók bocsátották rendelkezésre a településeik címereit, továbbá a pontos leírást adó, jelképhasználatról szóló önkormányzati rendeleteket, de sok esetben a címerrel kapcsolatban kiegészítõ információkat is közöltek.
Mindezek alapján Somogyi András grafikus segítségével több száz magyar címer reprodukcióját készítették el úgy, hogy számtalan esetben korrigálni, pontosítani is kellett a végül nagy felbontásban megjeleníthetõvé vált címereket. Az adatbázis a 19 jelenlegi magyar megye címerén kívül a 71 történelmi vármegye jelképét is tartalmazza, emellett 27 mai településrész címerét is bemutatja.
Antal Judit elmondta: Magyarország 3153 települése közül 107 községnek nem ismert, vagyis valószínûleg nincs címere, a honlap készítõi ezért azt is vállalták, hogy ezen önkormányzatok kérésére - heraldikai szakember bevonásával - ellenszolgáltatás nélkül elkészítik az adott település jelképét is.
A magyar címereket feldolgozó adatbázist készítõi nevezték a 2015-ben is meghirdetett Az Év Honlapja címû versenyre. Ennek technikai ágát október közepén - a saját fejlesztésnek köszönhetõen - 100 százalékos teljesítménnyel vezeti a magyar címerek internetes oldala.

 

MTI - Kanizsa2015-10-12 13:52:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül