Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760051    
Honlapkeszites

A természetjárást népszerûsítõ tematikus nap a közmédiában

A természetjárást népszerûsítõ, Magyarország túraútvonalait és tájainak szépségét bemutató tematikus nap lesz ma a közmédiában Kékkör címmel.


A Duna World és a Duna Televízió mûsorában a Galyatetõn, a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, a Baján és Debrecen környékén található túrahelyszíneket mutatják be a nézõknek, emellett az M1 aktuális csatorna is tervez kapcsolásokat - mondta el Siklósi Beatrix, az MTVA kiemelt projektekért is felelõs fõszerkesztõje az MTI-nek.
Hangsúlyozta, hogy a tematikus nap célja a természetjárás megszerettetése, hiszen a túrázás közösségi és családi élmény. Hozzátette: a természetjárók kulturált körülmények között fedezhetik fel hazánk szépségeit, mivel Magyarországot ma már behálózzák a túraútvonalak a 2010 óta zajló több milliárdos beruházások eredményeként. Mint mondta, a nézõk abba is betekintést nyerhetnek, hogy milyen történelmi és irodalmi emlékeket fedezhetnek fel túrázás közben.
A Kékkör napja - Sok millió lépés Magyarországon címû tematikus nap fõ helyszíne Galyaetetõ lesz, ahol az érdeklõdõk megkóstolhatják a Kékkör sört, valamint túrabotfaragáson, széképítésen és sátorbontó versenyen is részt vehetnek.
A mûsor nézõi megtudhatják, hogy mi nem hiányozhat a hátizsákból, hogyan kell elkészíteni egy szabályos tûzrakást, mi szükséges a kinti éjszakázáshoz és hogyan lehet baj esetén segítséget hívni, emellett szó esik majd a megfelelõ túraöltözékekrõl, az erdõ veszélyeirõl és illemtanáról is.
Az adásban orvos szakértõ ismerteti a kirándulás egészségmegõrzõ és egészség-visszaszerzõ szerepét, míg a Galyatetõn szeptemberben átadott turistaközpontról és kilátóról Kovács Csaba vezetõ építész beszél. A stúdió vendége lesz mások mellett Gyõri Tamás József, a Magyar természetjáró Szövetség igazgatója, Juhász Árpád geológus és Esztergályos Cecília színmûvész. A mûsor stábja rajtuk kívül forgatott még Papp János és Für Anikó színmûvészekkel is.
Az 5 és fél órás adásban a közmédia munkatársai bejelentkeznek Bajáról és környékérõl, a Balaton-felvidékrõl, Debrecenbõl és térségébõl, valamint Galyatetõrõl, emellett felvételeket láthatnak a nézõk a zalai erdei vasútról - sorolta a példákat Siklósi Beatrix.
Az Országos Kékkör szeptember végére újult meg teljesen, a beruházás 2,7 milliárd forintos uniós támogatással valósult meg - közölte korábban a Magyar Természetjáró Szövetség. Az Országos Kékkör egységesíti a három Kéktúrát, ezzel egy Európában egyedülálló, egységes kékjelzésû, 2550 kilométeres turistaút jött létre, amely körbejárhatóvá teszi az országot.
A három éven át zajlott 2,7 milliárd forintos fejlesztés keretében több mint 210 helyszínen zajlott fejlesztés: a nyomvonal megtisztítása mellett turistaházak, hidak, kilátók, források, pihenõhelyek épültek, illetve újultak meg, kerékpáros útvonalakat jelöltek ki. Újrafestették a jelzéseket, tízezer információs táblát helyeztek ki, emellett elvégezték az útvonal GPS-alapú felmérését is.

 

MTI - Kanizsa2015-10-10 07:47:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül