Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353463    
Honlapkeszites

Matolcsy már a jövõrõl, a foglalkoztatottságról
A hajdani pártszimpátiáktól szabadult egyetértésnek volt szép példája a nagykanizsai vállalkozók találkozója a Széchenyi-terv megalkotójával. Matolcsy Györggyel, az Orbán kormány gazdasági miniszterével már a jövõrõl beszélgettek, az egyetértés oka pedig alighanem abban is keresendõ: fizetõképes kereslet nélkül nincs fogyasztás, ezt minden vállalkozó megsínyli.

Az Éllovasból sereghajtó címû könyvérõl és a jovokep.hu interaktív oldalról is szólt a Cseresnyés Péter és a – kamarák meghívására – városunkba érkezett tudós és politikus. Napi aktualitások közül az adócsökkentésként kürtölt, egyenlegét tekintve valójában adóemelésrõl mondta el véleményét. S arról, micsoda téves logika, egyensúly-teremtéssel kezdeni, majd várni, hogy valami rejtélyes módon beinduljon a növekedés.

Ezzel ellentétben a Matolcsy György nevével fémjelzett gazdaságpolitika növekedésben, foglalkoztatottságban, s az ezek nyomán létrejövõ egyensúlyban gondolkodik. A mielõbb leköszönésre kényszerítendõ garnitúra legfõbb bûnének azt tartja, hogy felrúgták az 1989-es Kerekasztalnál elfogadott közmegegyezést: soha többé eladósodást! Elég a luxus és presztízs beruházásokból! A hallgatóság kéréseivel egybecsengõ módon bürokrácia-csökkentést és valódi adóreformot tervez a Fidesz. Az adórendszernek végletesen egyszerûnek, széles bázisúnak és alacsonynak kell lennie – mondta. A pénz forgási sebességének növelését szolgálja a pályázati átfutás meggyorsítása. Ez a költségvetés igazi tartaléka! Új állami bankok révén tõkeinjekcióhoz, vissza nem térítendõ támogatásokhoz kell juttatni a vállalkozásokat. Fontos az infrastruktúra, de abból nem lesz munkahely! Az építõipar, a mezõgazdaság és az idegenforgalom hatalmas munkaerõ felszívására képes. A mezõgazdaságnak azonban a gabonatermelõ nagybirtokok helyett nagy hozzáadott értéket termelõ, úgynevezett réstermékek elõállítására képes családi vállalkozásokból célszerû állnia. Szükség van a hagyományos ipar védelmére, s ehhez a mérnöki és természettudományos képzés erõsítésére. A szakképzés pedig kerüljön a kamarákhoz! – számolt be terveikrõl. Minden állami támogatásnak a jó irányába terelõ feltétele kell, hogy legyen. A családi pótlék feltétele lesz a gyermek iskolába járása – szögezte le. Hiszen aki nem végzi el a nyolc osztályt sem – ma 20%! – kárt okoz az ország egész közösségének.
P.J.


2009-05-25 15:10:50


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül