Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353486    
Honlapkeszites

Glattfelder: higgadtan a böszmeségrõl
A Gyurcsány-korszaknak még nem lett vége a személycserével, közös európai érdek is, hogy igazi kormányváltásra kerüljön sor. – erre a következtetésre juthatott, aki a Cseresnyés Péter vendégeként városunkba látogató Európa parlamenti képviselõt, Glattfelder Bélát meghallgatta.

A boltban a lengyel és szlovák élelmiszert olcsóbban vehetjük a hazainál, ezt mindannyian tapasztaljuk – kezdte beszámolóját a Magyar Plakátházban a Fidesz elõzõ ciklusban is sokat dolgozó képviselõje. Ennek a versenyhátránynak az oka: a Gyurcsány-Bajnai kormány saját termelõit nem is másod, hanem harmadrendû európai polgárrá tette. Az unió ugyanis megengedi, hogy a kormányok a nemzeti költségvetésbõl 30%-kal kiegészítsék az új csatlakozók csökkentett európai agrártámogatását. Mások ezt is teszik, nem így a mieink!

Az elõzõ miniszterelnök is csak 20 %-ot, a jelenlegi pedig még 10-zel kevesebbet ad. Ráadásul tavaly januárban a davosi világgazdasági fórumon Gyurcsány Ferenc az unió költségvetésének közel felét kitevõ agrártámogatási rendszer teljes megszüntetését javasolta: mintha csak Londonban írták volna beszédét. Pedig ma, mikor a bolygó népessége gyorsabban nõ, mint ahogy az élelmiszertermelést fokozni lehet, Európa élelmiszer önellátó képességének veszélyeztetése böszmeség – állapította meg szenvedélyek nélkül, tárgyilagosan az agrármérnök szakpolitikus. Néhány szavazaton múlik, nagyon szoros a mezõny, melyik tábor dönti el az unió következõ költségvetésének, s ezzel az agrártámogatások további létezésének sorsát. A gazdag, északi, eddig is élelmiszer-behozatalra szoruló országok és a szocialista, liberális frakciók a termelõknek nyújtott szubvenciók megszüntetését tervezik. Egyébként nem is szerencsés támogatásról beszélni, hiszen közös érdek, hogy megvédjük magunkat a kiszolgáltatottsággal, a függõséggel szemben. De hogyan tárgyaljon a néppárti frakció magyar tagja például angol kollégájával, ha az csípõbõl visszavághat: miért járuljon hozzá az angol adófizetõ, elvégre az Önök miniszterelnöke sem teszi. Itthon is változás kell, mert bizony a szocialista földmûvelési miniszter, Gráf József a miniszterek tanácsában rendre a magyar érdekek ellen szavazott cukor, tej, szõlõ vagy gabona ügyben. Azonban kint sem mindegy, hogy az agrártámogatási rendszert védõ néppártiak elegendõen lesznek-e az unió következõ költségvetésének eldöntésekor? Európa boldogabb felében elterjedt, hogy a gazdák termékeik feldolgozásában és értékesítésében is részt vesznek, a fogyasztó számára olcsóbbá téve az árakat. Nálunk ezt is akadályozza a kormány, így a kereskedõknél csapódik le a profit.
Szóba került hazánk egyoldalú energia függõsége is. Emellett a világ pár évtizedre elegendõ szénhidrogén tartaléka is kikényszeríti a váltást. Ebben Glattfelder Béla szerint hatalmas lehetõségei vannak a mezõ-és erdõgazdasági eredetû, továbbá szennyvíziszapból elõállított biogáznak. Stratégiai jelentõségû, hogy az oroszok ne zsarolhassanak a gázzal. Érdekes, Nabucco vagy Déli Áramlat kérdésében – Gyurcsány Ferenccel karöltve – az orosz érdekeket képviselik az unió hazai ellenzõi, az Európa-szkeptikusok. Csak nem a KGB áll a Jobbik mögött, a gyanútlan szimpatizánsokat félrevezetve?
P.J.

2009-05-25 15:07:47


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül