Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55354098    
Honlapkeszites

Liberálisokat Európába
Az elnöki kampánykörút részeként Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatót Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke és Kovács Kálmán, az SZDSZ Zala Megyei elnöke.

Az EP választási kampány a szabaddemokraták számára a finiséhez érkezett. Nemcsak az EU szintjén van tétje a választásoknak, hanem idehaza is – mondta elöljáróban Kovács Kálmán. Nem mindegy, hogy milyen jövõ formálódik az EU-ban, és mennyire lesznek formálói azok a liberális értékek, amelyeket az SZDSZ idehaza és Európában is képvisel. Az elnöki körút egyúttal egy olyan vidékpolitikai körút is, amelynek fontos állomása volt az elmúlt héten az SZDSZ vidékpolitikai konferenciája: Liberálisok vidéken, vidéki liberalizmus címmel.

Fodor Gábor, a zalai szdsz-esek egyik fontos bázisának tartott városunkban azt is említette, hogy elég keveset beszéltek azokról az európai kérdésekrõl, amelyek miatt a választáson a polgárok támogatását kérik. Európa három meghatározó politikai irányzata – a konzervatív, a szocialista és liberális – közül a liberálisok olyan jelentõsnek számítanak, hogy nélkülük egyik sem tud döntést hozni. Magyarország nem mondhat le arról, hogy legyen magyar képviselõ a liberálisok között. A liberálisok közzétettek egy 13 + 1 pontos javaslatot arról, amit az Európai Parlamentben képviselni akarnak. Fodor Gábor ezek között kiemelte, a liberálisok a legelkötelezettebbek amellett, hogy az újonnan csatlakozott tagországok is minden hátrány nélkül vállalhassanak munkát az EU-ban. Ausztriában és Németországban ez még nem megoldott. El kívánják érni, hogy minél hamarabb nyíljanak meg Németország és Ausztria szabad munkavállalást korlátozó határai is a magyar munkavállalók elõtt. Szeretnék bevezetni, hogy minden magyar fiatalnak lehetõsége legyen eltölteni egy fél évet az általa kiválasztott eu-s tagország intézményében. Harmadrészt, a liberálisok hagyományosan a legelkötelezettebbek a bõvítés mellett, hiszen ahhoz, hogy békében éljünk és fejlõdjünk, az kell, hogy az EU bõvüljön. Konkrétan két párt, a FIDESZ és az SZDSZ hozta nyilvánosságra a programját. Az eu-s pénzek felhasználásáról, és az euró bevezetésének idõpontjáról van vita a két párt között.
A sajtótájékoztatón Kovács Kálmán a zalai vonatkozásokat emelte ki: a megye gazdasága szempontjából Horvátország eu-s csatlakozása kulcskérdés, a megyében az a cél, hogy Horvátország minél hamarabb legyen az unió teljes jogú tagállama, sõt legyen schengeni tagország. Fontos lenne, ha a megye felsõfokú intézményeibe járóknak is ugyanolyan esélye lenne, mint a budapestieknek, vagy a szegedieknek arra, hogy egy évet töltsenek el valamelyik külföldi egyetemen. Az SZDSZ szerint az igazi környezetgazdálkodás pedig azt jelenti, hogy a mezõgazdaságban és az energiaszektorban újra munkahely teremtõdik, hiszen ezek helyi, kisteljesítményû megoldásokat jelentenek, újdonságok, és más jellegûek, mint a többi párt kampányában.
B.E.


2009-05-25 15:02:29


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül