Ma 2023. 3 25.
Irén, Írisz, Lúcia napja van.
Látogatók száma : 54777113    
Honlapkeszites

Kulturális örökség napjai - A Balatoni Múzeum tematikája a régészet

A régészet lesz a keszthelyi Balatoni Múzeum fõ tematikája a Kulturális örökség napjai alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak. Zala megyében további három településen szerveznek még rendkívüli épületbemutatást, tárlatvezetést szombaton és vasárnap.


A Balatoni Múzeum szombati programjai a honfoglalás korához kapcsolódnak. Árpád népe - Gyula népe: A honfoglaló magyarok emlékanyaga a Közép-Tisza vidékén címmel nyílik idõszaki kiáltás. A családi délutánon solymász-, íjászbemutatót tartanak, a gyermekek pedig a jurta építésében vehetnek részt - mondta el Németh Péter múzeumpedagógus az MTI-nek.
Vasárnap délután Haász Gabriella történész Ha kimegyek a doberdói harctérre címû, képes élménybeszámolójával folytatódik a program. A történész az elsõ világháború 100. évfordulója alkalmából tett körutazást az egykori olasz fronton, a történeti eseményekrõl szóló elõadásában a doberdói fennsíkon készült fotókat mutatja be.
Havasi Bálint, a múzeum igazgatója Használati útmutató régészekhez címmel aktuális kérdésekrõl tart humoros hangvételû elõadást - ismertette Németh Péter. A múzeumpedagógus szerint emberek nagy része nem tudja, mit tegyen, ha régészeti leleteket talál a telkén. Nem ismerik a szabályokat, ezért gyakran hibásan döntenek. Ha viszont "az értékesnek vélt kincset" beviszik a múzeumba és szakemberekhez fordulnak, idõt és pénzt spórolhatnak meg - magyarázta.
A Szendrey-telepen Petõfi Sándor özvegyének szülõházát nyitják meg szombaton a látogatók elõtt. A keszthelyi Georgikon Kar kezelésében lévõ emlékszobában a kar oktatói - Lukács Gábor és Tóth Éva - Szendrey Júlia, a tragikus sorsú múzsa címmel tartanak elõadást.
Vonyarcvashegyen, a dombtetõn épült kápolnánál a Szent Mihály-hegy Védõ és Vendégváró Egyesület tagjai várják a vendégeket. Körbevezetik a látogatókat a Szent Mihály kápolnában - az ország egyetlen halászkápolnájában. Séta közben felidézik a mûemlék jellegû épület történetét és a hozzákapcsolódó legendát. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben emelték, a pusztító balatoni viharból megmenekülõ 40 halász emlékére.
A zalai megyeszékhelyen az egykori zsinagógát Stern József tervei alapján, Morandini Tamás építõmester irányításával 1903-1904-ben emelt épültet mutatják be a látogatóknak. Az 1983 óta hangverseny- és kiállító-teremként mûködõ intézményben a zalaegerszegi zsidóság emlékezete címû állandó kiállítást, valamint Szényi Zoltán festõmûvész és csoporttársainak idõszaki kiállítását is megtekinthetik az érdeklõdök.
Nován a Plánder Ferenc Helytörténeti Múzeum csatlakozott az örökség napjai programhoz. Az egykori tiszttartói lakásban kialakított kiállítóhelyen a göcseji nép táplálékkészítési és étkezési szokásait mutatják be.

 

MTI - Kanizsa2015-09-17 07:14:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül