Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760078    
Honlapkeszites

Burgonyanapokat rendeznek Gyenesdiáson

A keszthelyi Burgonyakutatási Központ saját nemesítésû fajtáit mutatják be, szaktanácsadások tartanak, krumplis ételeket sütnek-fõznek és kóstoltatnak szombaton Gyenesdiáson, a burgonyanapon.


A negyedik alkalommal megrendezendõ program célja a burgonyafogyasztás népszerûsítése, a saját nemesítésû keszthelyi fajták megismertetése és a gasztronómiai lehetõségek bemutatása - mondta el a PE Burgonyakutatási Központ igazgatója az MTI-nek.
Polgár Zsolt hozzátette: a burgonyanapon a legeslegújabb keszthelyi fajtákat - az Aranycsipkét és a Botondot - is bemutatják. Mindkettõ korai érésû, rózsahéjú, mutatós kinézetû fajta, nagyra nõtt gumóik szépek, formásak.
Az MTI kérdésére elmondta: minden új fajtának "találó", a tulajdonságaira leginkább jellemzõ nevet keresnek. Az öt-hat éve forgalomba került Balatoni rózsa például a származási helyérõl kapta a nevét, az idén elfogadott Botond pedig valószínûleg "ütõs fajta" lesz, ezzel a névvel - és természetesen a jó tulajdonságaival - betörhet majd a magyar és a külföldi piacra - hangsúlyozta Polgár Zsolt.
A kutatási intézetben az elmúlt években négy-öt új burgonyafajtát nemesítettek. Olyan tulajdonsággal rendelkezõ fajtákat termelnek, amelyek leginkább megfelelnek az elvárásoknak. A termelõk számára elsõdleges, hogy a burgonya korai érésû, nagy termõképességû, a betegségekkel szemben ellenálló legyen. A fogyasztók elsõként a "szemrevalóságot" - a krumpli legyen rózsahéjú, lehetõleg szabályos formájú - tartják a legfontosabbnak,és csak ezt követõen vizsgálják a "belsõ tartalmat", vagyis milyen az íze, mennyire lisztes, mennyire fõ szét.
A vásárlók többsége a rózsahéjú, sárgahúsú fajtákat kedveli. Az elmúlt öt-hat hat évben forgalomba került keszthelyi fajták - a Balatoni rózsa, a Katica - a felsorolt tulajdonságok mellett korai érésûek, szabályos formájúak, az enyhén lisztes, Démon-fajta pedig sütésre és fõzésre egyaránt alkalmas - emelte ki a kutatási Központ igazgatója.
A gyenesdiási rendezvényen a keszthelyi fajtákból készült burgonyás ételeket meg is kóstolhatják a résztvevõk, a fõzõversenyen pedig kipróbálhatják a gasztronómia lehetõségeket. Az alapanyagot a kutató intézet adja, a csapatok két-három keszthelyi fajta közül választhatnak.
A burgonyának egyébként "ezer és egy elkészítési módja van". A csapatok tetszésük, fantáziájuk és kreativitásuk szerint készíthetik el a kedvenceiket: a tócsi, a paprikás krumpli, töltött burgonya számos változatát, a törtburgonyával készült gombócot, juhtúróval, pirított szalonnával tálalt sztrapacskát, burgonyás rétest. Az elmúlt években krémlevest is fõztek burgonyából, de fantázianévvel is készültek már gyönyörû, ízletes burgonya-kreációk.

MTI - Kanizsa2015-09-16 13:06:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül