Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55984007    
Honlapkeszites

Mérések miatt két hétig nyitva lesz a Sió-zsilip

A Balaton vízlevezetõ rendszerének korszerûsítési terveihez szükséges áramlástani mérések miatt megkezdték a Sió-zsilip nyitását, amelyet szeptember 27-én fognak újra lezárni.


A vízeresztésrõl a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltsége értesítette a balatoni önkormányzatokat.
A címzetteket arról tájékoztatták, hogy az Országos Vízügyi Fõigazgatóság megbízásából a Viziterv Consult Kft. nevû konzorcium készíti el a Sió-zsilip és a hozzá kapcsolódó létesítmények, mûtárgyak korszerûsítésének tervezési munkáit. Ennek részeként végez áramlástani méréseket a Budapesti Mûszaki Egyetem a siófoki vízleeresztõ zsilip átmeneti, 14 napig tartó megnyitásával. A méréseket még ebben a hónapban el kell végezni, tekintettel arra, hogy a projekt határideje 2015 november15. - áll a vízügy levelében.
A vízeresztést hétfõn délután kezdték meg. A zsilip fokozatos nyitásával szeptember 16-án érik el a maximális kapacitást, amikor másodpercenként 55,3 köbméternyi víz ömlik a Balatonból a Sióba. A zsilip teljes zárását szeptember 27-én 10 órakor tervezik.
A vízügyi szakemberek MTI-nek adott korábbi nyilatkozatai alapján a jelenlegi 94 centiméteres balatoni vízszint a szeptemberi optimális vízszint felsõ határának számít, és úgy becsülhetõ, hogy a két hét alatt 3-5 centiméter vízoszlopnyi mennyiséget eresztenek le, ami nem okoz jelentõs vízkészlet csökkenést a Balatonban.

 

MTI - Kanizsa2015-09-16 06:04:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül