Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350339    
Honlapkeszites

Kvassay Jenõ Terv 2015 - „A víz élet, gondozzuk közösen!”

Az Országos Vízügyi Fõigazgatóság és a Dél-Zalai Víz és Csatornamû Zrt. közös rendezvényének egyik területi fórumára került sor Nagykanizsán Kvassay Jenõ Terv 2015 – A nemzeti vízstratégia bemutatása és társadalmi véleményezés címmel.

– A víz a 21. század olaja. A víz egy óriási kincs, hiszen nélküle nincs élet – ezekkel a szavakkal köszöntötte a fórum résztvevõit Dénes Sándor polgármester. Hozzátette, a környezetünk védelme olyan alapvetõ és fontos dolog, mely mindannyiunk feladata. A gyermekeket már kis korban erre kell nevelni, melynek a legjobb módja a példamutatás. A polgármester megemlítette az elmúlt év decemberében megalakult Soós Ernõ Víztechnológiai Kutatóközpontot is.


A fórumot Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt. elnöke nyitotta meg. Kiemelte, a rendezvénysorozat utolsó állomása a nagykanizsai. Ezt követõen összegzik a véleményeket és véglegesítik a programot, majd a belügyminiszter jóváhagyását követõen a miniszterelnökség elé terjesztik.
– Magyarország egyik legnagyobb programjáról van szó, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a terv elkészítésében részt vehetünk – mondta az elnök. Kiemelte, aki tud, csatlakozzon Áder János felhívásához. A klímavédelmi kampány annak érdekében indult, hogy az év végén megrendezésre kerülõ párizsi klímacsúcs közel 200 országból érkezõ résztvevõit az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés elleni elkötelezettebb megállapodás megkötésére ösztönözzék. A kampány kezdeményezõje Al Gore amerikai alelnök, melyhez hazánk, így városunk Áder János felhívására már csatlakoztak. Erre egy honlapot hoztak létre, mely www.elobolygonk.hu címen érhetõ el.
A Kvassay Jenõ Tervet és a nemzeti vízstratégiát dr. Ligetvári Ferenc, az Aquaprofit Zrt. üzletág igazgatója mutatta be. Ahogy elmondta, a vízpolitikai stratégia megalkotásának fõ célja a vízgazdálkodás fejlesztési irányainak illetve erre épülõ céljainak meghatározása Magyarország vízügyi adottságaira és a vízgazdálkodás szakmai-szervezeti hátterére építve. A stratégia megvalósítását szolgáló intézkedések a 2014-2020 közötti programozási idõszakban valósíthatók meg EU-s társfinanszírozásban. A Kvassay Jenõ Terv alapelve, hogy csak a társadalom által ténylegesen igényelt, de a fenntarthatóság követelményeinek megfelelõ vízügyi beavatkozásokat szabad megtenni az elkövetkezõ években. A dokumentum az alkotmányos alapelvekhez, a hazai és EU szabályozáshoz, a már elkészített egyéb stratégiákhoz, tervekhez, programokhoz illeszkedik. Szükségesek az intézkedések, hiszen a vízkészletek korlátozottan állnak rendelkezésre. A tervet az adottságainkhoz és a nemzeti értékrendhez igazítják.

V.M.
 2015-09-14 13:54:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül