Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319611    
Honlapkeszites

Félidejénél tart a gátépítés a Murán

Félidejénél tart a Mura magyarországi szakaszán az a több mint kétmilliárd forintból megvalósuló gátépítés, amelyet az elmúlt egy évben rekordokat döntõ vízállások miatti árvízveszély indokolt - mondta el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetõje a csütörtöki helyszínbejáráson Murakeresztúron.


Gaál Róbert kifejtette: a júliusban kezdõdött építkezést mindössze négy hónap alatt kell befejezni, s ez idõ alatt a Mura mentén 5 kilométer, az ott betorkolló Principális-csatornánál pedig 4,4 kilométer hosszan magasítják és szélesítik a meglévõ gátat.
A bruttó 2,2 milliárd forintba kerülõ beruházás a félidejénél tart, de novemberre befejezõdik, megvédve ezzel a két vízfolyás miatt két oldalról is veszélyeztetett Murakeresztúr mintegy 1500 lakosát.
Az igazgató elmondta: a Mura bal partján, vagyis magyarországi oldalán 48 kilométernyi gát magasodik jelenleg, ennek a legdélebbi, de egyben a nagy lakosságszám miatt a legveszélyeztetettebb pontja a murakeresztúri szakasz, ahol nemzetközi vasútvonalat is védeni kell.
A Széchenyi 2020 program keretében európai uniós forrásból megvalósuló munkálatok során a 9,4 kilométernyi gátat háromról négyméteresre szélesítik, a magasságát a korábbi árvizek szintje fellett még egy méterrel növelik. Megemelik a zsilipek magasságát is, illetve szivárgásgátló és a buzgárok feltörését megakadályozó elemekkel is kiegészítik a töltéseket.
Mintegy 265 ezer köbméter földet, illetve a két vízfolyás találkozásánál még 10,5 ezer köbméter követ használnak fel az építkezéshez, a mennyiség mintegy 90 százalékát már beépítették. A szinte példátlan munkatempó mellett novemberre tervezik befejezni a gátépítést.
Kovács Tamás, a kivitelezõ Szabadics Zrt. vezérigazgatója hozzátette: naponta 100-120 emberrel és 50-70 géppel dolgoznak a területen, ahol eddig a jó idõ is segítette a gyors munkát.
A tavaly szeptemberi áradásokkal összefüggésben Murakeresztúrnál 584 centiméteres vízállási rekordot mértek a Murán, megdöntve ezzel az 1972-es 568 centiméteres magasságot.

 

MTI - Kanizsa
2015-09-10 14:28:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül