Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044709    
Honlapkeszites

Fejtõ Ferenc-emlékház nyílt Kanizsán

Fejtõ Ferenc író, történész személyes tárgyai, bútorai, könyvei mellett magyar, francia és osztrák állami kitüntetései is helyet kaptak abban az emlékházban, amelyet szülõvárosában, Nagykanizsán alakítottak ki és vasárnap nyitottak meg.


A Zsidó Kulturális Fesztivál idei programsorozatának záró rendezvényeként Fejtõ Ferenc öröksége címmel szervezett konferenciát a nagykanizsai Fejtõ Ferenc Alapítvány. Mások mellett Agárdi Péter, Heller Ágnes és Párizsból Kende Péter tartott elõadást az 1909-ben a dél-zalai városban született és 2008-ban Párizsban elhunyt újságíró, történész emléke és öröksége elõtt tisztelegve. A rendezvényen részt vett többek között Károlyi György, Magyarország párizsi nagykövete, akinek fehérvárcsurgói családi kastélyában helyezték el Fejtõ több mint hatezer darabos könyvtárát.
Az alapítvány és a névadó fia, Charles Fejtõ jóvoltából került Nagykanizsára számos olyan személyes tárgy, irat és fotó is, amelybõl a Nagykanizsai Zsidó Hitközség épületében most megnyitott emlékházat berendezték. Az érdeklõdõket Fejtõ íróasztala és rajta az írógépe fogadja, majd számos családi fotó, valamint felesége, Hilmayer Róza több festménye kíséri tovább. Az egyik helyiségben könyvespolcai és számos könyve mellett helyet kaptak díjai, kitüntetései és adományozásuk dokumentumai, így például a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, a Francia Becsületrend lovagi címe vagy az Osztrák Köztársaság Becsületrendje és budapesti, nagykanizsai díszpolgári címei.
A kiállítás és az emlékház megnyitóján egykori barátjaként Varnus Xavér orgonamûvész úgy fogalmazott: "életszilánkok" láthatók a tárlaton. Felidézte jó néhány közös személyes emlékét hosszas beszélgetésekrõl vagy éppen a halála elõtti utolsó, kórházi találkozásukról, hozzáfûzve, hogy ezek a beszélgetések mindig olyannyira tartalmasak voltak, hogy "beszûkült mellette az idõ".
 

Szemenyey-Nagy Tibor kiállításszervezõ, Varnus Xavér orgonamûvész és Károlyi György Magyarország franciaországi nagykövete a Fejtõ Ferenc Emlékházban, Nagykanizsán 2015. szeptember 6-án. MTI Fotó: Varga György

MTI - Kanizsa

Bakonyi Erzsébet képei a galériában tekinthetõk meg.2015-09-07 06:31:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül