Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046926    
Honlapkeszites

Goldmark Károly zeneszerzõ emlékére nyílt kiállítás Keszthelyen

A száz éve elhunyt Goldmark Károly zeneszerzõ emlékére nyílt szombaton kiállítás szülõvárosában, Keszthelyen. 


Goldmark legnagyobb érdeme, hogy az elsõ magyar operaszerzõ, aki világsikert aratott, mégpedig az éppen 140 évvel ezelõtt bemutatott Sába királynõjével - fogalmazta meg Károly Róbert karmester, zeneszerzõ a Helikon Kastélymúzeumban megnyitott emlékkiállításon.
A muzsikus pályájáról szólva elmondta, hogy a szegény kántorcsaládból származó Goldmark Károly Sopronban és Bécsben tanult hegedülni. Hat operát írt, de szimfonikus és kamarazenei mûvek is fûzõdnek a nevéhez. Hozzáfûzte, hogy Liszt Ferenchez hasonlóan "izzó magyar szíve volt", ami nemcsak a zenéjében tükrözõdött, de Bécsben töltött évtizedei ellenére mindvégig magyar állampolgár maradt.
Kardos Laura mûvészettörténész, a kastélymúzeum közgyûjteményi vezetõje kifejtette: három évforduló is kötõdik idén Goldmarkhoz, hiszen 185 éve, 1830-ban született Keszthelyen, 140 éve, 1875-ben mutatták be a Sába királynõje címû operáját, és éppen 100 esztendeje, 1915-ben hunyt el Bécsben.
A kastélymúzeum szinte teljes egészében saját gyûjteményébõl válogatva állította össze a tárlatot, ugyanis az intézmény gazdag Goldmark-anyaggal rendelkezik. Ez még a Festeticsek egykori könyvtárosának köszönhetõ, aki nagy rajongója volt a zeneszerzõnek - tette hozzá.
A keszthelyi kiállításon, amely A magyar kisváros bölcsõjétõl a világhírig címet viseli, számos újságcikk, könyv, fotó, továbbá kották és hanglemezek, illetve koncertmûsorok láthatók, felidézve a zeneszerzõ munkáit és méltatásait. Látható például egy veretes és vastag emlékalbum is, amit az 1910-es keszthelyi Goldmark-ünnepségekre állítottak össze szülõvárosában, megünnepelve 80. születésnapját.
A Goldmark Károly halálának centenáriumára összeállított tárlat december 31-ig látható Keszthelyen.

 

MTI - Kanizsa2015-09-06 04:27:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül