Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54761047    
Honlapkeszites

Háromnapos fesztivál a vadgasztronómia jegyében Zalaegerszegen

Hagyományteremtõ szándékkal Zalaegerszegi vadpörkölt és borfesztivál - Zalai teríték címmel rendeznek háromnapos fesztivált szeptember 4-6-án a zalai megyeszékhelyen.


Balaicz Zoltán, a város fideszes polgármestere a fesztivál programjait ismertetõ sajtótájékoztatón elmondta, minden településnek érdeke, hogy legyen "csak rá jellemzõ, különlegesnek, unikálisnak" számító rendezvénye. Zala egyik sajátossága, hogy területének egyharmadát erdõségek borítják, a megyében mintegy 314 ezer hektáron zajlik a vadászati tevékenység, így adott a lehetõség, hogy Zalaegerszeg lehessen a vadgasztronómia fõvárosa - mondta.
Balaicz Zoltán hozzáfûzte: az erdõ a klasszikus vadétel mellett számos finom étek alapanyagát adja, ilyen az erdei gyümölcs, a méz, a lekvár, a gomba. Az emberek többsége pedig kedveli a vadgasztronómiához - és ez nemcsak a vadpörköltre vonatkozik - kapcsolódó finom ételeket - hangsúlyozta.
Beszélt arról is, hogy a Kvártélyház 2008-ban elsõ alkalommal rendezett borgasztronómiához kapcsolódó belvárosi szüretet Zalaegerszegen. Akkor ez egyedi és különleges eseménynek számított, az elmúlt években azonban egyre több településen rendeztek hasonló fesztivált. "Kicsit újítani kellett, és meg kellett találni az egyedi, unikális, csak a térségre jellemzõ tematikát" - hangsúlyozta Balaicz Zoltán.
A vadgasztronómiához kapcsolódó fesztivál megrendezését a Zalaerdõ Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) területi szervezete is támogatja. Az együttmûködés keretében a Kvártélyház augusztus 29-én, a Sohollári-völgyben megrendezésre kerülõ zalai vadászati évadnyitón vesz részt - mondta el Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetõje.
A vadászati program szeptember 4-tõl Zalaegerszeg belvárosában folytatódik. Pénteken vadászati konferenciát tartanak a díszteremben, a rendezvényen fõvédnöke a Zala megyei születésû Széchenyi Zsigmondné. A konferencián megemlékeznek a magyar vadászati kultúra kimagasló alakjáról, Széchenyi Zsigmond híres vadász, író munkásságáról. Tudományos elõadás hangzik el a vadkárokról, egy másik program pedig a most készülõ vadászati törvényrõl szól.
A fesztivál nyitányaként a belvárosban vadászok, erdészek, méz és lovagrendek vonulnak fel, a látványos menetet a fúvószenekar és táncegyüttesek kísérik.
A szombati fõzõversenyen a csapatok 50 bográcsban 350 kilogramm vaddisznóhúsból készítenek pörköltet. A gasztronómiai különlegességeket a szakmai zsûri értékelése után a fesztiválozók kedvezményes áron megkóstolhatják. A bevételt és a becsületkasszába fizetett összeget jótékony célra, a fogyatékkal élõ sportolók támogatására fordítják.
A belvárosi éttermek szintén a vadhoz kapcsolódó étlapot állítottak össze: a fogások között szerepel például vadpástétom gyümölcssalátával és szarvasszelet cseresznyemártással.
Vasárnap a Vizslaparkban rendeznek többfordulós vetélkedõt, és ezen a napon lesz a díszpolgárok bora verseny is. A Dísz téren az elsõ nagyszabású zalaegerszegi ultiversenyre kerül sor.
A fesztivál idejére bor utcát alakítanak ki, a belvárosban kiépített színpadon együttesek - köztük számos helyi elõadó - lépnek fel. A program mindhárom este könnyûzenei koncerttel fejezõdik be.

 

MTI - Kanizsa2015-09-03 07:19:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül