Ma 2023. 9 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz napja van.
Látogatók száma : 55976452    
Honlapkeszites

A kiválás nem zökkenõmentes

Újra terítékre került a legutóbbi soros közgyûlésen az önkormányzat „kilépésének” ügye a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulásból. Mint köztudott, jó ideje húzódó dologról van szó.


Amiatt döntött korábban a kiválás mellett a város önkormányzata, mivel egy módosított megállapodás értelmében 2020 végéig a társulást – amelynek Kanizsa szintén tagja, sõt, a benne lévõ másik 20 településsel együtt alapítója is - fenntartási kötelezettség terheli. Azaz, terhelte volna. A városvezetés azonban júniusban elhatározta – a közgyûlésen meg is vitatta – hogy a módosított társulási megállapodást nem fogadja el, és december 31-i határidõvel kilép a Zalaispából. Ám olyan „kiskapuval” hozta meg ezt a döntést az önkormányzat, hogy a kiválás során felmerülõ elszámolási és egyéb viszonyok tekintetében újratárgyalhatja a dolgot. Mindennek határidejét augusztus 31-ben határozták meg a képviselõk.
Mindezek értelmében tájékoztatta – még június 30-án - Dénes Sándor polgármester a Zalaispa elnökét, Dékány Endrét a város kiválásáról a hulladékgazdálkodási társulásból, valamint az iránt érdeklõdött Kanizsa elsõ embere, hogy a kiválásnak milyen kötelezettségei, jogai vannak. Válaszlevél érkezett is elõbbi kérdésre válaszul a társulási elnöktõl, július 3-án: a levélben arra kérte Dékány Endre a kanizsai önkormányzatot, hogy a kötelezettségek, követelések elszámolása hosszabb idõt vesz igénybe, emiatt türelmet kér. Azonban a másik kérdésre már nem érkezett érdemleges magyarázat.
Jött viszont egy levél augusztus 3-án Dékány Endrétõl az önkormányzathoz, amelyben leírja a társulás elnöke, hogy Dénes Sándor részére „október 15-ig” köteles választ adni. Mindez pedig a Zalaispa Operatív Bizottságának döntése.
Újabb levélváltás következett, amelynek „eredménye” - pontosabban következõ lépcsõfoka – az, hogy Nagykanizsa polgármestere, miután minderre fel is hatalmazta a közgyûlés, állásfoglalást kér a megyei Kormányhivataltól, hogy a társulás kiválással kapcsolatos intézkedése és tevékenysége megfelel-e egy adott törvény, illetve a társulási megállapodás elõírásainak, továbbá annak mûködésére vonatkozó szervezeti és mûködési szabályoknak. Ezeken felül szeptember 7-i határidõvel, a majdani állásfoglalás ismeretében, a kormányhivatalnál kezdeményezzen a Zalaispával szemben törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását.
Az elfogadott napirend másik pontja pedig rögzíti, hogy a Zalaispa Operatív Bizottsága által a kiválásra létrehozott munkacsoportba „saját” jogi és pénzügyi munkatársat delegál.

Sz.Zs.2015-09-01 07:01:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül